Memorijalni muzej na Mrakovici u prošloj godini zabilježio je rekordnih 18.500 posjeta, izjavio je direktor Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić.
On je naveo da su razlozi, između ostalog, to što ovaj muzej od prošle godine ima izložbu Bitka na Kozari u formi virtuelne stvarnosti, realizovanu u saradnji sa Razvojnom agencijom PREDA, kao i to što je povećan ukupan broj posjetilaca Parku.

“U 2022. godini imali smo 85.000 posjetilaca, a lani njih 103.500”, rekao je Nikoletić danas Srni.

On je ocijenio da je 2023. godinu obilježila teška finansijska situacija jer je smanjena sanitarna sječa i jer su umanjena sredstva koja ustanova dobija od Vlade Republike Srpske sa 920.000 KM na 840.000 KM, a odobrenje Vlade za povećanje cijena usluga – prvo poslije 2007. godine – Park je dobio tek od oktobra.

“Uprkos tome, uspjeli smo isplatiti sve obaveze prema državi i radnicima. Imamo nešto neizmirenih obaveza prema dobavljačima i gledamo da to rješavamo u ovoj godini, budući da ćemo povećati prihode nešto većim planom sječe, većim cijenama usluga, većim asortimanom suvenira i proširenjem turističkih usluga gdje imamo i dva potpuno renovirana bungalova i oba su u funkciji”, pojasnio je Nikoletić.

On je dodao da je u budžetu Republike Srpske za dva nacionalna parka koja imaju zajedničku stavku, “Kozara” i “Sutjeska”, za ovu godinu namijenjeno 2,3 miliona maraka, da uz vlastite prihode Park može poslovati, ali da su za kapitalne investicije potrebni dodatni izvori prihoda, donacije i investitori.

“Imamo četiri projekta, idejno-tehnička rješenja, koja traže dodatne izvore prihoda, a tiču se ugostiteljskog dijela, sanacije stepeništa koje vodi ka spomeniku na Mrakovici, izgradnje novog ulaznog punkta i bungalova”, precizirao je Nikoletić.

Izvor: SRNA/kozarski