Novim cjenovnikom zdravstvenih usluga, koji je počeo da se primjenjuje početkom godine, osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske kojima su potrebne usluge iz oblasti laboratorijske dijagnostike, uzorak se uzima samo na jednom mjestu, nezavisno od toga gdje će se analiza ovih uzoraka raditi, saopšteno je iz ovog fonda.
Iz FZO su kao primjer naveli da osiguranicima kojima su potrebne usluge iz laboratorijske dijagnostike, koje pripadaju i primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite /domovi zdravlja i bolnice/, uzorak se uzima samo na jednom mjestu – u domu zdravlja i pacijent više ne mora da odlazi i u bolnicu kako bi uradio i usluge koje pripadaju višem nivou zdravstvene zaštite.

Na ovaj način se sprečava šetanje pacijenata od jedne do druge zdravstvene ustanove, a i pacijent više ne mora da na dva mjesta daje krv kako bi se uradila analiza za sve usluge koje su mu potrebne, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su istakli da je to posebno važno za osiguranike koji boluju od malignih bolesti ili transplantirane pacijente koji moraju više puta u toku godine da rade ove analize, a zbog zdravstvenog stanja im je važno da usluge urade na jednom mjestu kako bi izbjegli gužve i čekanja.

U saopštenju se napominje da će pacijenti na mjestu gdje su dali uzorak dolaziti i po rezultate analiza, te da se tu naplaćuje participacija u slučaju da osiguranik nije oslobođen plaćanja ove obaveze.

Ukoliko se pacijent uputnicom direktno upućuje da uradi laboratorijsku dijagnostiku koja isključivo pripada višem nivou zdravstvene zaštite /bolnice i UKC/ pacijent će i dalje da ove usluge radi u pomenutim zdravstvenim ustanovama, navodi se u saopštenju.

Osim toga, participacija za usluge laboratorijske dijagnostike je smanjena, tako da će pacijenti izdvajati manje novca nego do sada jer je cilj da osiguranici ove usluge rade u domovima zdravlja, a ne u privatnim laboratorijama u kojima sami plaćaju pune cijene laboratorisjke dijagnostike.

Takođe, novim cjenovnikom će biti omogućeno da kod propisivanja recepata za hroničnu terapiju, pacijenti više ne moraju da odlaze kod porodičnog ljekara samo da bi platili participaciju.

“Planirano je da po lijekove odlaze direktno u apoteku i neće imati obavezu da se vraćaju u ambulantu porodične medicine kako bi platili participaciju. Izuzetak je, svakako, kada ljekar procijeni da je potrebno obaviti pregled ili određene konsultacije sa pacijentom, pa će tada osiguranik prvo morati da posjeti porodičnog ljekara”, objašnjava se u saopštenju.

Iz Fonda napominju da je početkom godine donesen novi cjenovnik zdravstvenih usluga s ciljem unapređenja ranijeg cjenovnika i preciznijeg definisanja usluga koje finansira obavezno zdravstveno osiguranje, te da pri tome pacijenti nisu uskraćeni ni za jednu uslugu.

“Naša namjera je da se dobije kompletan i savremen cjenovnik, ali taj posao još nije završen i na tome intenzivno radimo uz konsultacije sa zdravstvenim radnicima, jer je cilj da se definišu realne i kontinuirano uvode nove usluge”, dodaje se u saopštenju.

U Fondu smatraju da bilo koja promjena u zdravstvenom sistemu koja ima za cilj da unaprijedi stanje, ne treba da bude izgovor da se pacijentima ne pruži zdravstvena usluga.

“Jer, svakako ustanove primarnog nivoa sredstva od Fonda dobijaju na osnovu registrovanog broja osiguranih lica, a ne na osnovu cjenovnika ili nekog drugog akta. Posebno zato što je i za ovu godinu Fond planirao za oko 32 miliona KM više sredstava za zdravstvene ustanove, te je to još jedan razlog da pacijenti na kraju dobiju dostupniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA/kozarski