U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba ” Vez i zlatovez” iz Etnološke zbirke Muzeja Hercegovine u Trebinju, autora Božane Đuzelović, višeg kustosa etnologa antropologa.

Na izložbi je predstavljeno četrdesetak tekstilnih predmeta- maramice, jastučnice, peškiri, jeleci, anterije, libade i ćurdije, izrađeni od platna , čohe i sukna, ukrašenih vezom i zlatovezom, koji pripadaju tradicionalnoj kulturi Hercegovine sa kraja XIX i početka XX vijeka, a čuvaju se kao muzejski eksponati u Etnografskoj zbirci ovog muzeja.
“U Hercegovini su bile dominante dvije narodne nošnje- humska, koja je bila svedenog kroja i nije se ukrašavala i brdska koja se ukrašavala i vezom i zlatovezom i to su žene nosile u specijalnom prilikama kao što su slave u crkvama i manastirima , za svadbe i krštenja”, istakla je Đuzelovićeva.
Ona je dodala da se među izloženim eksponatima nalazi i dio svakodnevne nošnje- suknena ćurdija i koja se , takođe, ukrašavala i da su neki predmeti nastali u kućnoj radionosti , a dio su izrađivale terzije.

” Cilj nam je bio da predstavimo žene vezilje, to su žene koje su ravnopravno radile sa muškarcima van kuće, a naveče su uzimale ručne radove. One tada nisu znale da čitaju i pišu, ali su bile jako obrazovane i mi koji istražujemo tradicionalnu kulturu vidimo tu simboliku, svaki taj simbol ima posebno značenje, znale su da naprave strukturu samog motiva, izraženi su i floralni elementim, a tu je i jabuka” izjavila je Đuzelovićeva.
Marija Radaković, muzejski savjetnik, etnolog Muzeja Kozare izjavila je novinarima da je ovo drugi put da je ostvarena saradnja za Muzejom Hercegovine u Trebinju.
” Izložba zaslužuje našu punu pažnju. Predstavljen je taj tanani rad koji ne može baš svako da radi, to je umjetnost koja izbija i znanja koje svi mi nosimo, svako za ponešto”, rekla je Radakovićeva kojoj je ovo bila i oproštajna izložba pred odlazak u penziju.
Izložba će u Muzeju Kozare biti otvorena do 8.marta.

Izvor: prijedorgrad