Vanja Vuković iz Prijedora, uhapšen zbog sumnje da je prijetio svjedoku tužilaštva u predmetu ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske upave Prijedor Radenka Bašića, predat je u nadležnost Tužilaštva BiH.

Iz MUP-a Srpske je ranije navedeno da je osumnjičeni Vuković uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

– Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Tužilaštva BiH, uhapsili su V.V. iz Prijedora zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ometanje rada pravosuđa. Radi se o djelu koje se odnosi na nastavak aktivnosti u okviru postupka koji se vodi pred Sudom BiH u predmetu teškog ubistva Radenka Bašića -navode u MUP-a Srpske.

Vuković važi za bliskog saradnika Dalibora Railića zvanog Dugi, koji je optužen kao nalogodavac Bašićevog ubistva. Prema nezvaničnim saznanjima, prijetnje je upućivao svjedoku koji je dao iskaz protiv Railića, tražeći da izmijeni iskaz i da svjedoči da je izjavu dao pod prisilom policije, piše ATV.

Vuković je poznat kao višestruki prestupnik, a operativno važi za člana Railićieve kriminalne grupe. Zajedno su bili optuženi da su u junu 2018. noževima izranjavali Mihajla Stupara zvanog Šmit, jer ih je navodno ”drukao” policiji, ali su u sudskom postupku oslobođeni krivice. Stupar je u martu 2021. godine brutalno ubijen u prijedorskom naselju Raškovac. Za zločin je optužen Marko Momić, koji takođe važi za člana Railićeve kriminalne grupe.

Vuković je u decembru 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog šverca oko kilograma heroina. Droga je pronađena u filteru za vazduh u automobilu ”pasat”. Prethodno je odležao dvije i po godine zatvora jer je 2006. godine minirao automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika CJB Banjaluka Gorana Mikanovića iz Prijedora.

Autor: Srpskainfo