Povodom obilježavanja 160 godina od smrti Vuka Karadžića učenici Osnovne škole „Desanka Maksijmović“ priredili su dramdsko narativni prikaz pod nazivom „Vuk je narod, narod je Vuk“. Učenici ističu da su ponosni što učestvuju u čuvanju uspomene na lik i djelo velikog reformatora srpskog jezika.

„Vuk Stefanović Karadžić je zaslužan za sve što danas imamo i što radimo iz srpskog jezika. Jako sam ponosan što sam izabran da učestvujem na ovom važnom dogfađaju i sretan sam što se ovako obilježava i čuva uspomena na Vuka Karadžića“, kaže Andrija Karlica, učenik 8. razreda.

“Zahvaljujući Vuku imamo azbuku i 30 slova. Svako slovo ima svoj znak. Zahvaljujući njemu imamo i poznatu devizu “Piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano”, ističe Ognjen Vujanović, učenik 9. razreda.

“Na času srpskog jezika i na VROZ-u smo se malo upoznali sa Vukom Karadžićem. Upoznali smo se sa njegovim djelima  i najljepšem pismu koje nam je on omogućio, ćirilici. Vidjeli smo kako je on to živio, kada je živio i kako je stvarao djela”, rekla je Jelena Dragojević, učenica 5. razreda.

Cilj ovakvih programa je da se učenici upoznaju sa   djelom i radom vuka Karadžića i da se stalno vraćamo onome čemu nas je on naučio, a to je da narodni jezik treba da bude prisutan i u književnosti i u našem svakodnevnom životu, kaže Jelena Vujinović, bibliotekar u  OŠ „Desanka Maksimović“ Prijedor „Program koji smo pripremili pod nazivom „Vuk je narod, narod je Vuk“ u nazivu govori koliko je on bitan za narod,  narodno stvaralašrvo, narodne običaje i narodni jezik. Zahvaljujući njemu imamo narodni jezik uveden u književnost i na to možemo biti veoma ponosni“, kaže Vujinovićeva.

U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“, ističu da je neprocjenjiv značaj Vuka Karadžića za jezik i pismenost srpskog naroda. Obilježavanje 160 godina od smrti Vuka Karadžića je još jedna prilika da se učenici bolje upoznaju sa djelom ovog velikog reformatora srpskog jezika, naglašavaju u ovoj obrazovnoj ustanovi. „Ovo je prilika da naši učenici kroz program pokažu svojim drugarima šta je to sve Vuk uradio i ovo je jedan od najboljih načina za očuvanje našeg jezika, odnosno opstanak nas kao naroda“, ističe Zdravko Budimir, direktor škole.  

U dramsko narativnom prikazu pod nazivom „Vuk je narod, narod je Vuk“, učenici su predstavili i neke zanimljivosti iz života Vuka Karadžića, kao što su da je bio počasni građanin Zagreba sa poveljom napisanom ćirilicom i da je bio gradonačelnik Beograda.

Izvor: kozarski