Priča o genocidu i etničkom čišćenju koja treba da pokaže da u BiH postoji samo jedan narod koji je žrtva i da na osnovu toga ima veće pravo u BiH, nema nikakvog smisla – rekao je za RTRS delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Reagujući na izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da “Bošnjaci moraju imati garancije da im se genocid neće ponoviti”, Kovačević je istakao da je 1991. godine po popisu stanovništva u FBiH živjelo preko 550.000 Srba, a da ih danas nema ni 30.000.

– To nam jasno pokazuje da je narod koji je doživio najveće etničko čišćenje u BiH definitivnio srpski narod. Kada god se govori i genocidu na ovim prostorma nikada se ne može zaboraviti na genocid koji je u Drugom svjetskom ratu počinjen nad srpskim narodom od strane NDH, dakle naših komšija Hrvata i tada muslimana – naveo je Kovačević.

Istakao je i da se nikada ne smije zaboraviti da je na prostoru BiH u Donjoj Gradini počinjen genocid, a ne smijemo zaboraviti ni Prebilovce, Drakulić kod Banjaluke.

– Tako da kada god govorimo o genocidu, zločinima i etničkom čišćenju onda se ne smije zaboraviti da su na ovim prostorima stradali svi narodi, a da je definitvno najviše stradao srpski narod – poručio je Kovačević.

Autor: RTRS