Nakon sastanka stranačkih lidera u Sarajevu, na kojem je napravljen iskorak u dogovoru o setu zakona koji su uslov za evropski put BiH, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i lideri trojke, za isti sto trebalo bi da sjednu ponovo sljedeće sedmice u Mostaru.

Da li će na tom sastanku biti dodatnih pomaka, zavisiće i od toga da li će federalni partneri ostati pri ranijem dogovoru ili će kao nakon sastanka u Laktašima pokleknuti pod pritiskom stranaca i odustati od dogovorenog.

U SNSD-u smatraju da rezultati učestalih sastanaka predstavnika srpskih, hrvatskih i bošnjačkih partija koje čine vlast na nivou BiH ne mogu biti pozitivni sve dok su partneri iz Federacije pod pritiskom stranog faktora.

Unutrašnji dogovor na jednoj strani i uplitanje stranaca na drugoj – ovo je izazov sa kojim je BiH suočena od Dejtona do danas.

– Kada bi federalni partneri ispoštovali ono što se dogovori na sastanku, bili bismo bliže konsenzusu. Međutim, pod pritiskom stranog faktora oni dogovoreno promijene – kategoričan je generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić.

Smatra da bi kolege u Federaciji trebalo da politički odrastu.

– Da se odmaknu od stranog faktora, da razmišljaju svojom glavom i da ono što se dogovori da treba da se provodi na terenu. Taj strani faktor je ovdje otkad je BiH kao zemlje – dodaje Amidžić.

SNSD je protiv miješanja bilo koje zemlje kad su u pitanju interni dogovori u BiH. Taj stav ponovio je nakon sastanka prije tri dana u Sarajevu i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Na sastanku s partnerima u vlasti na nivou BiH postignut je dogovor da se usaglase tri zakona kako bi bili otvoreni pristupni pregovori sa EU.

– Politička grupacija kojoj ja pripadam je za evropski put BiH. On podrazumijeva da ništa nema da nameće ovaj lažni visoki predstavnik koji se šepuri po Sarajevu. I ukoliko on bilo šta učini od ovoga ništa ne važi, onda nema evropskog puta BiH – ističe Dodik.

A svaka naznaka mogućeg napretka BiH na putu evroatlanstkih integracija ohrabruje poglavara islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, koji se obrušio na stranačke lidere. Poručuje – niko ne može u ime Bošnjaka pristati na dogovor koji će, tvrdi, dovesti u pitanje budućnost i bezbjednost BiH.

Za Radovana Kovačevića, srpskog delegata u Domu naroda PS BiH, ovo je poruka upućena liderima trojke, da nemaju pravo da učestvuju u pregovorima i da donose odluke.

– Ovdje imamo islamsku zajednicu i poglavara islamske zajednice koji kaže šta ne smiju da rade političari koji su izabrani od građana. Potpuno je jasno iz tog saopštenja da oni smatraju da za Srbe i Hrvate nema mjesta u BiH, da je BiH zemlja samoza Bošnjake a da mi možemo da živimo samo po njihovim pravilima i po odlukama koje oni budu donosili o nama – poručio je Kovačević.

Ukazao je Kovačević i na, kako ocjenjuje, maliciozne tvrdnje Kavazovića o državnoj imovini. Podsjeća da Ustav jasno kaže da 49 odsto teritorije u BiH sa svim onim što se na njoj nalazi pripada Republici Srpskoj.

Na isto je ukazao i profesor Fakulteta političkih nauka Nevenko Vranješ. Kaže, Srpska je entitet sa svim elementima državnosti, a to znači da ima svoju imovinu.

– Јa sam sad već ubjeđen da je predsjednik Republike Srpske došao pod udar tog takvog procesa najprije što je nedvosmisleno kategorično rekao da se neće čak ni raspravljati o imovini jer je to u Dejtonu a čak i prije Dejtona završeno – ističe Vranješ.

Upozorava da je Srpska svjesna potreba za resursima u kontekstu trenutnih kriza je pitanje od izuzetnog značaja. Srpski narod u BiH se, kaže, nikada neće i ne može odreći svoje imovine, jer to bi značilo definitivan kraj Republike Srpske.

Autor: RTRS