Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je cilj procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, da se ponizi Republika Srpska i Dodik ukloni iz političkog života kako bi se lakše obračunali sa Srpskom.

– Nema tu ni suda ni pravde, ovdje se ne radi o optužnici koja je dio pravnog sistema BiH već izmišljotini jednog stranca koji je ušetao u BiH i rekao da će ovdje da vedri i oblači. Kada je vidio da ne može tako sa Republikom Srpskom i predsjednikom Dodikom, onda je napisao da će svako ko ne sluša njega i ne povinuje se njegovim glupostima ići u zatvor i da će mu se suditi – rekao je Kovačević za RTRS.

Govoreći o početku suđenja Lukiću, Kovačević je rekao da će se danas u Sudu BiH čitati optužnica protiv čovjeka koji nikada nije prekršio zakon niti učinio bilo kakav prekršaj.

– Danas će da mu sude jer je poštovao zakone i institucije, na prvom mjestu predsjednika Republike Srpske i Narodnu skupštinu Srpske – rekao je on.

Kovačević je naveo da isto tako sude predsjedniku kojeg godinama bezuspješno pokušavaju da kriminalizuju, a kako im, kako kaže, ta farsa nije uspjela pribjegli su procesuiranju Dodika na osnovu odluke koju je nametnuo neizabrani stranac.

– Ovo je potpuni cirkus čiji je cilj da se ponizi Republika Srpska i da se pokaže da nije snažna, ali sve ovo je čini snažnijom, jer narodna volja postaje sve jača. Ponavljam – sudite Republici Srpskoj, presudićete BiH – naglasio je Kovačević.

Kada je riječ o novom sudiji u postupcima protiv Dodika i Lukića, Seni Uzunović, Kovačević je rekao da je ona postavljena sa jednim zadatkom – da se razračuna i obračuna sa Republikom Srpskom, Dodikom i Lukićem i da se Dodik isključi iz političkog života BiH.

– Ovo se ne dešava nigdje u svijetu. Kada je Mirsad Strika izabran za sudiju u postupku protiv Dodika i Lukića, znalo se kada ide u penziju, ali su ga izabrali jer im je odgovarao. Očigledno je da su u međuvremenu od njega nešto tražili i da on nije bio spreman to da učini i da je ekspresno smijenjen, a na njegovo mjesto doveden je kadar SDA – naveo je on.

Kovačević kaže da u FBiH vide Dodika kao prijetnju opstanku BiH, jer on ne vodi politiku u interesu bilo kojeg stranca, ambasade ili strane države, već autetntičnu politiku u interesu Republike Srpske i svih građana.

– Dodiku se sada sudi zbog toga što je poštovao Ustav i izvršavao svoju ustavnu obavezu – rekao je on.

Kada je riječ o bezbjednosti predsjednika Srpske u Sarajevu, Kovačević je rekao da ne treba dovoditi u pitanje informacije bezbjednosnog sektora.

– Kada ljudi iz bezbjednosnog sektra kažu da postoji opasnost i indicije da je neko ugrožen nema razloga da se u to sumnja. Vjerujemo procjenama naših bezbjednosnih struktura, ali znamo da je policija Republike Srpske obučena, sposobna i kadra da zašititi sve štićene ličnosti, na prvom mjestu predsjednika Srpske – istakao je Kovačević.

Govoreći o sastanku partnera u vlasti na nivou BiH, Kovačevć je rekao da je ključno da se u BiH vode razgovori između predstavnika nosilaca suvereniteta, a to su tri naroda i dva entiteta.

Poručio je da predstavnici Republike Srpske ne pristaju na nametnuta rješenja i pritiske stranaca.

– Pokušavamo da razgovaramo i pronađemo rješenja sa partnerima. Često se dešava da se na sastancima uspijemo dogovoriti i sat vremena poslije zbog pritiska stranaca i opozcije iz Sarajeva predstavnici “Trojke” odustanu od tih dogovora. Dogovorimo rješenje i onda se javi američki amabasador /Majkl Marfi/ da kaže da je to nedopustivo. Ko je on? Јeste ambasador, želimo saradnju sa njim kao i sa ostalim amabasadorima i uvažavamo snagu SAD, ali on nije taj koji bi trebalo da kreira rješenja ovdje, već mi, jer mi ovdje živimo – istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da su jedina održiva rješenja ona koja dogovore predstavnici tri naroda i dva entiteta i da van toga ne postoji nijedno rješenje dobro za BiH.

Autor: RTRS