Osnovni sud u Novom Gradu je odlučujući po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Prijedor  donio presudu po kojoj je novinar Mladen Karan (34)  kriv za krivično djelo prevare.

Naime, on je tokom mjeseca oktobra 2019. godine, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, putem sredstava javnog informisanja pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja novca za izgradnju kuće socijalno ugroženom D.Z. iz Donjih Agića, opština Novi Grad.

Zapravo, on je u toku humanitarne akcije svoj bankovni račun kod SberBanke prikazao kao račun za donacije, te tako doveo u zabludu veliki broj donatora koji su novac uplatili na navedeni broj žiro računa, smatrajući da su ista namijenjena za donacije, a takođe je i lično preuzeo novac na ime donacije od R. K. iz Beča  u iznosu od 400 evra, prikazujući lažno da će ga utrošiti u svrhu navedene donacije, pa je potom sa navedenog računa podigao i prisvojio novac u iznosu od 13.200,00 KM koji mu je povjeren kao osobi koja prikuplja donacije, a potom u cilju da oštećene održi u zabludi, dio novca u iznosu od 36.244,00 KM uplatio na račun Z. S., bake maloljetnog dječaka pokušavajući tako prikazati da su to sva sredstva od prikupljenih donacija.

Dakle, s ciljem da za sebe pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica, za sebe je pribavio korist koja prelazi 10.000KM.

Na taj način je počinio krivično djelo prevare, te se s toga kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju od godinu dana.

Takođe, novinar se obavezuje i da oštećenom dječaku u roku od 3 mjeseca od dana pravosnažnosti presude, mora isplatiti novac u iznosu od 13.200KM, dok se sa ostatkom imovinsko pravnog zahtjeva oštećeni upućuje na parnični postupak.

Optuženi se obavezuje i na plaćanje troškova postupka u iznosu od 150KM koje je dužan platiti u roku od 60 dana počev od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Autor: Jovana Stokuća/Srpskainfo