Od jutros traje opsadno stanje u zaseoku Sekulići kod Omarske oko kuća mještana koji se protive eksproprijaciji njihovih kuća na trasi autoputa Banjaluka – Prijedor.

Najmanje 20 policajaca obezbjeđuje lice mjesta dok se čeka dolazak vještaka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove koji bi, prema najavi, trebalo na silu da izvrši eksproprijaciju kuće Olivera Rubina i Neđeljka Rubina.

Oni se trenutno nalaze ispred svojih kuća i ne dopuštaju nikome ulazak, dok policija zaustavlja sve koji tim putem prolaze.

S obzirom na to da je policija pustila novinara da priđe ogradi, Neđeljko Rubin je rekao da će prije pasti krv nego što će ikoga pustiti u dvorište da mu oduzme kuću.

Ne dam da uđu, džaba dolaze. Ne pristajemo na eksproprijaciju – kaže Ribin.

Na njegovoj ogradi istaknut je transparent na kojem piše: “Autoput da, preko naših kuća ne”.

Radojica Cvijić, jedan od komšija koji je došao da podrži Rubina i  parkirao automobil ispred ograde, uhapšen i odveden u policijsku stanicu.

Dolazak vještaka najavljen je u 11 časova.

Podsjećamo, pet godina nakon što je Vlada RS sa kineskom firmom „Shandong Hi-Speed International“ (SDHS) potpisala ugovor o koncesiji za izgradnju auto – puta Banjaluka – Prijedor, imovinski odnosi daleko od riješenih i da Srpskoj prijeti i plaćanje milionskih penala zbog neispunjavanja obaveza.

Radove i izdavanje građevinskih dozvola značajno koče desetine sporova i nepristajanje mještana Omarske, Lamovite, Bistrice i Verića na prodaju imovine, piše Capital.

Naime, brojni mještani se protive izgradnji puta i odbijaju da prodaju kuće. Kažu da je planirano rušenje 53 njihova domaćinstva, a da trasa ugrožava još najmanje 90 kuća, a većina je zatražila sudsko odlučivanje u vezi njihove imovine.

Jedan od njih je upravo Oliver Rubin pred čijom kućom se trenutno odvija prava drama.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER