Prijedorska Elektrotehnička škola poznata je po brojnim inovacijama i osvojenim nagradama na stručnim sajmovima. Kreativnost učenika došla je do izražaja i ove školske godine kada su preko novoosnovanog “Radija 29” počeli da emituju program. Sedamnaestogodišnji tehničar elektroenergetike Nikola Ristović je spiker-voditelj koji kaže da je uvođenje radio programa poseban vid praktične nastave koja će biti od velike koristi.   ” Izuzetno mi je drago da imamo priliku da radimo na ovakvoj opremi i u ovakvom krugu ljudi gdje stvarno imamo priliku da isprobamo i iskažemo naše razne vještine i ono što naučimo na teorijskoj nastavi i da to primijenimo ovdje. Stvarno mislim da će ovaj radio doprinijeti kako učenicima tako i ostalom nastavnom osoblju. Ovo je na neki način praktična nastava na kojoj stvarno imamo mogućnosti da isprobamo sve ono što smo do sada naučili”, kaže Nikola.

Maja Zekanović je takođe spiker-voditelj programa školskog “Radija 29”. Ona ističe da će kroz emisije i različite sagovornike, učenici biti bolje informisani o dešavanjima u zajednici i mogućnostima mladih ljudi. “Sama ideja osnivanja školskog radija  bila je da se na neki način učenici informišu o svim problemima koji su u zajednici i naravno prilikama koje naša zajednica nudi za mlade.  To je i cilj školskog radija da predstavimo učenicima šta oni sve zapravo mogu u svojim mladim godinama”, pojašnjava Maja.

Da upiše smjer tehničar informacionih tehnologija u Elektrotehničkoj školi odlučila je i Damjana Drobac. Odlučila je i da se priključi entuzijastima u kreiranju programa  i kaže da na malom prostoru imaju sve kao da su prava radio stanica. “Ovo je jedan pravi prikaz kako se stvarno radi,  kako radio funkcioniše u stvarnosti i kako rade prave radio stanice pošto mi imamo sve kao prava radio stanica. Jedna mala ali opet prava radio stanica. Sve nam je tu, sve na jednom mjestu tako da dobra je praksa za sve što možemo očekivati u bilo kojoj drugoj radio stanici ili televiziji”, uvjerena je Damjana.

„Radio 29” djeluje u okviru audio i video sekcije koju vodi profesor grupe IT predmeta Miroslav Kovačević. Učenici kažu da je on i najzaslužniji za realizaciju ovog projekta. Zasad inovatvni učenici i njihov profesor jednom sedmično uživo emituju polusatnu emisiju pod nazivom “U fazonu”. Kovačević kaže da je u planu da u emisiji gostuju profesori, učenici i značajne ličnosti iz lokalne zajednice i regije, koji bi svojim primjerom mogli na  pozitivan način da utiču na ponašanje današnje omladine. “Što se tiče misije i vizije radija, zapravo plan je bio da mi na neki način promovišemo  našu školu i da se putem radija više povežemo sa lokalnom zajednicom, sa roditeljima, sa učenicima i naravno sa nekim potencijalnim učenicima. Takođe, imamo u školi naš novi smjer, a to je   tehničar multimedija i učenici imaju prvi put  mogućnost da stiču nova znanja i vještine iz oblasti koje do sada nisu mogli kao što je audio montaža, rad sa miks pultom, sa mikrofonima i slično”, ističe Kovačević.

U Elektrotehničkoj školi su uvjereni da će pokretanje radio programa pozitivno uticati na rad ove obrazovne ustanove i omogućiti kvalitetnije praktično osposobljavanje učenika. “Drugo polugodište započeli smo  stavljanjem u funkciju našeg školskog radija. Glavni “krivac” što imamo školski radio, što smo uspješno realizovali ovaj projekat je profesor stručnih predmeta Miroslav Kovačević, koji je uradio elaborat i osmislio cijelu priču”, kaže direktor  škole Zoran Mršić.

Osnivanje radija u Elektrotehničkoj školi  finansijski je podržala Gradska uprava. Učenici koji učestvuju u vođenju i kreiranju programa sanjaju još jedan san, a to je da naprave veći studio koji će i vizuelno obogatiti njihove programske ideje.

Izvor: kozarski