Proizvođač pekarskih proizvoda Saša Trivić smatra da država ne treba da se miješa u cijene pekarskih proizvoda jer pekari plaćaju porez. Na to mu je ministar Denis Šulić poručio da je Trivić kao i drugi privrednici tražio povrat poreza na povećanje plata.

“Ne vidimo razlog da se država miješa u pekarsku politiku. Mislim da je najbolje da se država kroz pekarsku platu, ne samo zbog hljeba, nego zbog svega ostalog, da oni koji su stvarno socijalno ugroženi da im se obezbijedi pomoć. Pekare nisu socijalne ustanove. Kada su pekari platili državi porez koji je propisala završili svaki odnos sa državom. Mi smo na taj način platili da se država kroz socijalne ustanove bavi socijalnim pitanjima”, smatra Trivić.

On poručuje da njegova firma zapošljava 490 radnika sa prosječnom platom preko 1.300 KM, a da niko nema platu manju od 900 KM.

“Ja želim da svojim radnicima povećam platu za 10 odsto platu, ja to nemamo odakle. Zašto bih ja bio loš poslodavac? Ako je država opravdano rekla da treba dizati plate, ja stojim iza toga. Država ako smatra da imam ekstra profit, može pregledati naše završne račune”, poručio je Trivić.

Ministar trgovine i turizma Denis Šulić kaže da je Saša Trivić, kao i drugi poslodavci za to povećanje tražio povrat poreza.

“Drago mi je što je Trivić pomenuo da će ići sa povećanjem plata od 10 odsto. On je i kao odgovorni poslodavac koji je unazad od 2020. godine koristio pravo na povrat poreza i doprinosa svjestan da će ga država pratiti u tome. Njegova plata u decembru i njegova plata u ovoj godini će biti razlika 10 odsto. Za to povećanje će gospodin Trivić od ministarstva privrede i preduzetništva dobiti sav povrat poreza. 70 odsto od uplaćenih poreza za tu godinu za povećanje od 10 odsto. Ako je prosječna plata bila 1300 KM, ona formalno raste za 130 KM. Na to povećanje imate XY doprinosa. Država će iz ministarstva privrede i preduzetništva subvencionisati i gospodina Trivića i svakog drugog poslodavca. To radimo od 2020. godine na ovamo. Značajan novac se vrati poslovnoj zajednici kroz taj vid povećanja plata”, kaže Šulić.

Ministar poručuje da je država zakonski uredila tu oblast i stimulisa privrednu zajednicu da povećava plate.

“Sve je to država radila kao stimulans. Ne bih se složio sa gospodinom Trivićem, ni on ni bilo ko drugi ne može biti kriv za sve. Vlada da je mislila da je neko kriv, mogli smo donijeti bilo kakvu uredbu, bez bilo kakvog pokušaja kompromisa i dogovora. Sjeli smo sa njima da nađemo kompromis. Što se tiče cijene pekarskih proizvoda i hljeba, razmijem mišljenja da su povećali cijene proizvoda i da nisu osjetili pad u prodaji. Razumijem to, ali ja kao pojedinac se ne slažem sa tim. Hljeb je osnovna životna namirnica. Po pokazateljima naše društvo konzumira najviše hljeba”, kaže Šulić.

On se osvrnuo i na minimalac i poručio da niko neće pustiti privrednike da se sami snalaze.

“Svjesni smo da će imati problema, ali su najavljene i mjere koje će ići tim granama privrede koje pokažu da ne mogu pratiti cijenu rada koja je usvojena”, poručio je Šulić.

Izvor: ATV