Otac Predrag Popović je u krugovima srpskih pravoslavnih sveštenika poznat kao neko ko na svaku temu govori bez zadrške i iznosi svoje mišljenje bez obzira na to kako će ono biti prihvaćeno među ljudima.

Kako može da postoji veza bez obaveza? Svaka veza je jedna vrsta veziva, svaka veza mora da nosi jednu vrstu obaveze i ona obavezuje, objašnjava Otac Predrag. Što više voliš to si odgovorniji. Ljubav je zapravo jedna odgovornost i jedna briga o drugome. Intimnost i intima koja postoji između čovjeka i žene znači da se čovjek otvori. I ne možeš da budeš intiman, a da ne budeš ranjiv. Intima je kada je kažem tebi sve o meni, i ti kažeš meni sve o sebi i dalje se volimo i to nam ne predstavlja problem. Ta intima postoji i između Boga i čovjeka, intima je predvorje ljubavi, Intima je jedan od jezika ljubavi…

– Kada muškarac i žena postaju jedno u zagrljaju, cijeli svijet prestaje da postoji, samo oni postoje i samo postojiš tada u tom vremenu i tom trenutku zajedno – kaže otac Predrag, a onda nastavlja priču o braku gdje su se dvoje neprestano svađali, što možete čuti u video snimku.

– Ljubav nije skidanje zvijezda sa neba, ljubav je uzajamna briga. Ljubav se nikada ne priča, ljubav se pokazuje djelima. Ako ljubav proističe iz slobodne volje gdje su dvoje iz ljubavi rekli DA, i dali zavjet Bogu i dali zavjet jedno drugom, ako se taj zavjet ne ispoštuje i od njega i od nje, šta ja imam da tražim sa tim čovjekom ili tom ženom, ispoštovaće mene kao prijatelja, ispoštovaće tu djecu, roditelje, kumove, sve nas koji smo tu bili kao svjedoci te ljubavi… Jako je važna i činjenica da ja pričam o pravom braku, gdje nema zlostavljanja, već o braku gdje se muž brine za ženu i žena za muža… Već dođe do nekih varnica, posvađaju se i žena spakuje kofere i ode kod svoje majke. Kada dođe do svađe u braku, danas se upliću roditelji, komšije, prijatelji, to je jedan prljav veš, intima koja se nikome ne otkriva.

– Moderni brakovi se nisu pokazali kao funkcionalni. Za svaki neuspješan brak ja krivim muškarce. Da je mušakarac – muškarac, onda žena ne bi imala potrebe da bude muškarac, i onda bi žena bila žena i ne bi imala o čemu da se brine i razmišlja, jer bi se onda razmišljao muškarac. Jedina ženina briga bi bila da se brine za tog muškarca koji se brine za nju… , prenosi Stil.

Autor: Srpskainfo