Dvadeseti januar prošle godine. Jutro. Prijedorski vatrogasci dobijaju poziv da gori stan u Ulici Ilije Stojanovića. Odmah kreću, dolaze za dvije minute.

Uspjeli su da lokalizuju požar ali to nije bilo sve. U stanu je pronađeno tijelo ženske osobe.

„Pripadnici VJ Prijedor su sa lica mjesta iz ulice Save Kovačevića obavijestili policiju da su na intervenciji i da su u jednoj zgradi na uglu Save Kovačevića i Ilije Stojanovića, starija zgrada,  obavijestili su nas da su unutra vidjeli mrtvo tijelo ženske osobe“, rekao je za ATV Goran Karan, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor

„Odmah je upućena policijska patrola Policijske stanice Prijedor 1 koji su potvrdili navode. Obavijestili su nas iz sektora Krim policije i izašli smo na lice mjesta sa tužiocem. Utvrđeno je ko je osoba. Imala je na tjemenu i glavi povrede i tragove krvi. Utvrđeno je da je nakon izvršenog krivičnog djela tada nepoznati počinilac zapalio stambenu prostoriju u stanu gdje je došlo do urušavanja stropa, tj. poda u susjedni stan gdje niko nije bio“, za Dosije govori  Željko Stojanović, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet.

Nije bilo dileme da je riječ o ubistvu. Na prvu su vidljive ubodne rane. Ali, ispostaviće se, to nije razlog smrti. A požar je podmetnut kako bi s prikrili tragovi.

„Tijelo je bilo, vatrogasci su prilikom intervencije tijelo sa tog kauča prema ulaznim vratima izvukli. Prilikom rada na rasvjetljavanju događaja došlo je do informacija da je osoba bila u vanbračnoj zajednici sa jednim licem koje smo tada pokušavali naći i tada je bio nedostupan“, rekao je Stojanović.

„Čim smo došli bilo je očigledno da se radi o ubistvu i po samom načinu, gdje su bile očigledne vidne rane nanesene oštrim predmetom u predjelu glave. Vidjelo se da je u drugoj prostoriji bio centar požara, bilo je jasno da je u pitanju teško ubistvo“, naveo je Karan.

Inspektori, na prvu, uočavaju povrede na na potiljku. Ali im nisu izgledale smrtonosne. Ispostaviće se, na kraju, da i nisu bile. Izbo ju je više puta u predjelu glave, vrata i ruku. Neda se pokušala zaštiti rukama i zadobila je više ubodnih i reznih rana od kojih je pala na ležaj. Ležala je, dajući znake života i trpeći intenzivne i dugotrajne bolove i patnje, navedeno je u optužnici. Ubica je čak došao do zgrade dok je trajao uviđaj.

„Još prilikom vršenja uviđaja je to lice došlo u blizinu zgrade i posmatralo uviđaj gdje su ga policajci prepoznali i doveli u službene prostorije PU Prijedor. Pristupili smo krim obradi lica, negirao je prvo, ništa nije znao, pričao da je živio s njom i da su imali problema ali kad god smo pomenuli krivično djelo, apsolutno je negirao“, prisjeća se Stojanović.

„U prostoriji kuhinje gdje je zatečen leš bila su dva kuhinjska noža u sudoperu ali bez tragova na njima i bilo nam je sumnjivo. Povrede su bile u potiljačnom dijelu glave i nisu izgledale kao smrtonosne. Uviđaj je izvršen detaljno. Na neki način smo poznavali tu žensku osobu, viđali smo je po gradu i znali smo je, često smo ih viđali po gradu. Nismo znali da nije sa tim čovjekom ali radom na terenu i prikupljanjem podataka saznali smo da ona ima drugog partnera i da su se iz njihovog stana čule svađe i usmjerili smo se u tom pravcu“, kazao je Karan.

Ubijena Neda Milojević bila je aktivna na društvenim mrežama. Tamo je objavljivala fotografije sa Žarkom Zorićem. Tri mjeseca prije nego što će je ubiti, objavila je fotografiju sa porukom o očekivanjima od nove godine. Pisalo je – ”2022. je mislila da me može poraziti, ali ja sam poput moćnog feniksa koji se izdiže iz pepela sa obnovljenom snagom i duhom. U 2023. ću svoje snove pretvoriti u stvarnost”.

Nažalost, Neda za to nije dobila šansu. Žarko je ubio već dvadesetog dana te 2023 godine. Pijan je stajao pored zgrade dok je trajao uviđaj i dok je Nedino tijelo bilo u poluizgorjelom stanu.

“Dosije” donosi detalje ovog svirepog ubistva koji je potresao Prijedor.

Izvor: ATV