Sveštenomučenik Vlasije Rodom iz oblasti kapadokijske. Bogobojažljiv i krotak iz ranog djetinjstva. Zbog svojih velikih vrlina izabran za episkopa grada Sevastije. Beše Vlasije veliko duhovno i moralno svjetilo u tom neznabožačkom gradu.

U vrijeme teškog gonjenja hrišćana sveti Vlasije hrabraše svoju pastvu i posećivaše mučenike Hristove u tamnicama, među kojima naročito istaknut beše slavni Jevstratije. Kada grad Sevastija osta sasvim bez hrišćana jedni izgiboše, drugi izbjegoše – tada se starac Vlasije povuče u planinu Argeos, i tamo se nastani u jednoj pešteri.

Divlji zvijeri poznavši svetog čoveka, pribiše se oko njega, i on ih nežno milovaše. No gonitelji nađoše svetitelja u tom skrivenom mjestu i povedoše ga na sud. Uz put Vlasije iscijeli jednoga dečka, kome beše zastala kost u grlu; i na žalbu neke bijedne udovice, da joj vuk ugrabio beše prase, učini silom svoje molitve, te joj vuk vrati prase.

Mračne sudije ga žestoko mučiše, biše i strugaše. Svojom nepokolebljivošću u vjeri Hristovoj Vlasije obrati mnoge neznabošce u vjeru. Sedam žena i dva djeteta tamnovahu zajedno s njim. Žene biše najprije posječene, potom i divni Vlasije sa ona dva djeteta. Postrada i proslavi se 316. godine.

Običaji i vjerovanja

Narod se danas moli Svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zvijeri, a njegov kult se povezuje sa obožavanjem staroslovenskog boga Velesa. Na Zapadu mu se mole još i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Iz ovog razloga, u nekim krajevima Srbije, danas niko ne upreže stoku niti sa životinjama bilo šta radi kako ne bi uvrijedio svetitelja. Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale.

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na današnji dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite svijeću.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER