U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba slika i grafika Sare Ćetković i Đorđa Kasagića.

Riječ je o nagrađenim studentima četvrte godine Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.
Đorđu Kasagiću iz Gradiške ovo je druga izložba i publici se predstavlja grafikama rađenim u tehnici linorez.
” Riječ je o 19 radova, a to čime se bavim je prvenstveno prikazivanje forme i valera uz neke ponavljajuće šablone, a mom temperamentu najviše odgovara linorez jer se tu može kontrolisati materijal i gdje zamisao koju imam mogu i da izvedem”, rekao je Kasagić.
Sari Ćetković iz Dervente inspiracije su školjke koje radi tehnikom ulje na platnu.
” U pitanju su pastelno toplo-hladne boje, voda i djetinjstvo”, izjavila je Ćetković koja se publici predstavlja sa petnaestak radova.
Milan Krajinović, šef Katedre za grafiku na banjalučkoj Akademiji umjetnosti istakao je značaj jedne ovakve izložbe gdje je, kako je istakao, veoma bitno da mlade ljude podrži institucija renomea kakav ima ova galerija.
” Samim tim oni zaobilaze onaj mukotrpan proces konkurisanja odnosno učestvovanja na konkursima i čekanjima da li će se desiti da budu izabrani jer puno je stvaralaca, a prostora za izlaganje malo tako da je ovo veoma dobra prilika naročito za prvu izložbu mladog autora”, rekao je Krajinović.

Direktor Galerije Boris Eremić je potvrdio da su ovi studenti dobitnici nagrade Galerije ” Sreten Stojanović” za ovu godinu za slikarstvo odnosno grafiku.
” Galerija od svog osnivanja praktikuje vrlo usku saranju sa Akademijom umjetnosti Banja Luka i daje nagradu u vidu samostalne izložbe studentima koje profesori odaberu kao nagrađene i evo večeras imamo jednu likovnu budućnost u našoj galeriji”, rekao je Eremić.
On je dodao da se večeras ova ustanova mogla pohvaliti novom rasvjetom nakon 24 godine.
” To je važno i zahvalan sam Gradskoj upravi , a pogotovo gradonaačelniku Slobodanu Javoru koji je na naš prvi zahtjev shvatio važnost rasvjete u galeriji i ona je promijenjena nakon 24 godine i sada možemo da ugostimo i najveće svjetske umjetnike jer je rasvjeta zaista sada po svim standardima”, rekao je Eremić.
Izložba nagrađenih studenata biće otvorena do 21.marta.

Izvor: prijedorgrad