U Prijedoru je večeras održan Međunarodni festival folklora “Razigrana mladost” koji je okupio 14 kulturno-umjetničkih društava i oko 600 folkloraša iz Republike Srpske i iz Nove Pazove, Srbija.

Među učesnicima je bila i devetogodišnja Sofija Golić iz KUD-a “Kolovit”, Gradiška.

“Po prvi put učestvujem na ovom festivalu. Volim folklor i oduvijek mi je bila želja da ga igram”, rekla je Sofija.

Nada Marijan, predsjednik KUD-a “Potkozarje”, Kostajnica, kaže da su sa zadovoljstvom došli u Prijedor, a učestvovali su na “Razigranoj mladosti” i prošle godine.

“Naše društvo osnovano je 80-ih godina prošlog vijeka. Imali smo više prekida u radu, ali smo poslije korone baš aktivni. Imamo dvije grupe i oko 65 djece u KUD-u. Pretežno djeca igraju srbijanska kola, tako je bilo i večeras. Predstavili su se sa ‘Šumadijom’”, rekla je Marijanova.

Ova manifestacija bila je prilika za ponovni susret s dragim prijateljima, ali i za sklapanje nekih novih poznanstava. Po 21. put, ovaj festival organizovalo je Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Doktor Mladen Stojanović”, a cilj je, kako je rečeno, očuvanje tradicije kroz nastupe mladih folkloraša. Svim učesnicima uručene su zahvalnice.

“Ovaj festival je međunarodni, ali nažalost ove godine imamo samo jedne goste. To su naši dragi gosti iz Nove Pazove, KUD ‘Mladost’, s kojima večeras potpisujemo Povelju o bratimljenju. Mi već dugo sarađujemo i izrodila se ta ljubav između djece”, rekla je Mara Ećim, predsjednik SKUD-a.

Festival “Razigrana mladost” održan je pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.

Izvor: kozarski.com