Federalni hidrometeorološki zavod objavio je izglede vremena za kraj februara i prvi dio marta. Nažalost, zimska čarolija se još neće vratiti, a i dalje će nas pratiti proljećne temperature.

Kao i u prvih dvadesetpet, tako će i preostali dani februara imati proljećna obilježja. Naročito se to odnosi na temperaturu vazduha, ali i na promjenjivost naoblake i kišu koja će biti izraženija na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine. Slične vremenske prilike prognoziraju se i u prvim danima marta. U utorak (27.02.) i srijedu (28.02.) puhaće slab do umjeren na momente na jugu i jugozapadu zemlje i jak vjetar južnog smijera. Temperaturni minusi će u većini područja izostati. Mogući su samo na visokim planinama.

Minimalne temperature vazduha varira između 4°C i 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 11°C i 16°C, na jugu zemlje do 18°C.

U periodu od 04. do 07. marta prema trenutnim prognoznim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Izraženije padavine očekuju se u prvom dijelu navedenog perioda. Zadržaće se nadprosječno toplo vrijeme s minimalnim temperaturama od 2°C do 8°C. Od 08. marta stabilnije vremenske prilike pratiće i pad temperature.

Slabo izraženi mraz moguć je u centralnim područjima zemlje.

Jutarnja temperatura između -1°C i 4°C u Bosni, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 5°C do 10°C, u Hercegovini do 13°C, saopšteno je iz FHMZ, prenosi N1.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER