Većina ukradenih vozila proizvedena je između 2016. i 2019. godine. Automobili stari između pet i sedam godina vrlo su poželjni na tržištu polovnjaka.

Prema istraživanju carVerticala, kompanije za obradu podataka o automobilima, gotovo polovina marke BMW na ovoj platformi bila je oštećena. Takođe, popularni su i među lopovima, s udjelom od 17,7 odsto.

U 2023. godini, 7,5 odsto svih vozila provjerenih na ovoj platformi imalo je vraćenu kilometražu od ukupno 7,7 milijardi kilometara. Titulu najpopularnijeg automobila u 2023. odneo je Volkswagen Golf, pobjedivši tako BMW serije 3.

Automobili koji su najčešće učestvovali u nesrećama

U 2023. godini, na carVerticalu otkriveno je 1,78 miliona saobraćajnih nesreća, što je 1,4 miliona više nego prethodne godine. Najveća vrijednost štete zabilježena je kod automobila Lamborghini Huracan, koji je pretrpio štetu vrijednu 250.000 evra. Ukupna vrijednost štete koju su pretrpjela vozila u istraživanju iznosi više od 4,4 milijarde evra. U 2022. godini, ta brojka je bila 5,1 milijardi evra.

BMW je marka s najviše oštećenja na platformi, čak 48,4 odsto svih automobila imalo je zapise o oštećenjima. Ne zaostaju ni Audi (43,9 odsto), Škoda (43,7 odsto), Dacia (43,5 odsto) i Lexus (42,4 odsto).

U prosjeku je oštećeno 39,3 odsto svih polovnih vozila proverenih na platformi, što ukazuje da su šanse za kupovinu automobila s upitnom istorijom prilično velike.

Automobili koji su najviše privlačili lopove

Prošle godine je, uz pomoć carVerticala, uočeno mnogo ukradenih vozila. Međutim, stvaran broj krađi može biti čak i stotinu puta veći u Evropi, jer se ukradeni automobili rijetko pojavljuju na tržištu polovnjaka. Većinom se takva vozila rastavljaju i prodaju za dijelove na crnom tržištu.

Automobili marke BMW najpoželjniji su među lopovima, jer 17,7 odsto svih ukradenih vozila provjerenih na platformi pripada ovom njemačkom proizvođaču. Modeli Mercedes-Benza (15,3 odsto) i Audija (12 odsto), takođe, privlače prevarante, što ukazuje da bi vlasnici luksuznih vozila trebalo da budu oprezni.

Isto tako, Ford (6,1 odsto) i Volkswagen (5,4 odsto) takođe su ušli u top 5. Većina ukradenih automobila proizvedena je 2016. godine – 12,4 odsto. Ali, to ne znači da vozači starijih automobila ne moraju da budu na oprezu, jer lopovi ciljaju i na njih, piše Poslovni dnevnik.

Autor: Srpskainfo

FOTO: GORAN SRDANOV / RINGIER