Republika Srpska je prema svim paramterima država, nemamo samo stolicu u Ujedinjenim nacijama, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Beogradu tokom prijema povodom Dana i Ustava Republike Srpske.

U teškim okolnostima tog vremena konstituisana je Republika Srpska, koja nije bila hir tog trenutka, već istorijski zadatak. Poučeni time da samo gdje imamo državu, imamo i slobodu. Gdje je Srbi danas nemaju, oni žive veoma teško, građani su drugog reda – naveo je Dodik, piše RTRS.

Podsjetio je da se samo 10 godina nije smjelo iskazivati jedinstvo Srpske i Srbije, jer je to za neke bio jeres.

On je istakao da je Srpska stvorena da bude nezavisna i odluka o njenom stvaranju nije bila hir, nego odgovoran zadatak koji je morao biti ispunjen kako Srbi ne bi izgubili sve.

– Srbi su znali i nosili u sebi stradanja Jasenovca, Prebilovaca i drugih mjesta gdje smo izgubili našu mladost. Nismo željeli da se to ponovi – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska tada nije bila refleks, nego istorijska težnja Srba.

– Srpska izaziva mnoge i ne da im mira. Mnogi su ljuti što postojimo, a mi ponosni živimo naš život slobode koji se zove Republika – poručio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi odgovoran narod, privržen istoriji, te napomenuo da se treba sjetiti onih koji su tu bili prilikom osnivanja Republike Srpske, poput prvog predsjednika Radovana Karadžića, prvog predsjednika Narodne skupštine Momčila Krajišnika, kao i potpredsjednika Biljane Plavšić i Nikole Koljevića.

Dodik je napomenuo da ne treba zaboraviti i one koji su danas u kazamatima, poput Karadžića i generala Ratka Mladića, čiji sin Darko Mladić večeras prisustvuje ovom prijemu.

Podsjećamo, u Beogradu je večeras organizovan tradicionalni prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i 32 godine od donošenja njenog Ustava.

Prijemu u Domu vojske Srbije prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić.

Na prijemu, koji je počeo intoniranjem himi Srbije i Republike Srpske prisutni su i ministri u Vladi Srpske i Srbije, kao i šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović, koji je i domaćin prijema.

Svečanosti prisustvuju predstavnika diplomatskog kora, istaknutih ličnosti iz svijeta kulture, nauke, umjetnosti, privrede i sporta Srbije i Srpske, akademici, generali, naučnici, predstavnici zavičajnih udruženja i druge zvanice.

Prijem se održava u Domu vojske Srbije i deseti je po redu jubilarni prijem u Beogradu povodom obilježavanja dva značajna datuma.

Konstituisanje Republike Srpske i donošenje Ustava Srpske 1992. godine u miru jeste najveća pobjeda srpskog naroda devedesetih godina 20. vijeka u BiH, kojom je izvojevana sloboda srpskom narodu i stvoreni pravno-politički uslovi za funkcionisanje Republike Srpske.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER