Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da obilježavanje tragičnog datuma, 1. marta, kao takozvanog “dana nezavisnosti BiH”, kada je u Sarajevu na kukavički način prolivena srpska krv, jasno pokazuje sav paradkos postojanja te i takve BiH.

– Siguran sam da je FBiH jedina na svijetu koja slavi smrt, ubijanje, paljenje srpske zastave i to na svadbenom veselju ugledne sarajevske svešteničke porodice. Јoš tužnije je da ubicama i onima koji slave zvjersko ubistvo srpskog svata 1. mart čestitaju diplomate zapadnih ambasada koje nama, srpskom narodu, drže predavanja o ljudskim pravima i demokratiji. Ne znam ni kako to da nazovem – tragedija ili ironija ili licemjerstvo, ili sve troje zajedno. Najprije da je sve troje i još dodatno patološka mržnja prema Republici Srpskoj i svemu što je srpsko – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da to potvrđuje i sinoćnji sramni prijem, upriličen povodom crnog datuma 1. marta, u zgradi Vijećnice, u srcu sarajevske kasabe, koja se lažno predstavlja “multietničkim gradom”, na kaldrmi na kojoj je svirepo i mučki život izgubio srpski svat, a zločinačkim pucnjima prekinuto svadbeno veselje.

– Prvi mart je samo dodatno razotkrio pravu istinu i šta se sprema srpskom narodu u “bosanskom loncu” koji je uzavreo od prevelike želje muslimana da od BiH naprave muslimansku državu u srcu Evrope, a nemuslimane, odnosno Srbe i Hrvate po njima starom znanom receptu iz prošlih ratova pobiju, iskorijene, protjeraju. Međutim, tadašnje srpsko rukovodstvo shvatilo je već ranije kakve su im namjere i da se sprema scenario sadržan u “Islamskoj deklaraciji” babe Alije – podsjetio je Dodik.

Dodik je naglasio da 1. mart nije i ne može biti praznik srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH.

– To je datum koji u sebi nosi dvije teške činjenice za srpski narod – ubijanje srpskog svata u Sarajevu i činjenicu da se tada pribjeglo preglasavanju srpskog naroda na takozvanom referendumu. Prvi mart za nas ne može piti praznik ali jeste putokaz gdje bi završili kao narod da nije bilo 9. januara i naše odluke da ne dozvoljavamo nikome da preko nas i umjesto nas donosi odluke o prostoru na kojem živimo hiljadu godinu i koji je neraskidivno vezan za Srbe – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike je rekao za Srnu da svako ima pravo na svoju zabludu pa tako i oni koji 1. mart doživljavaju kao nešto što treba slaviti, te da za njega kao demokratskog predsjednika srpskog naroda taj datum će zauvijek biti ništa drugo do opomena kako bi se sa nama postupalo i šta se nama u BiH želi ako i na trenutak odstupimo od naše voljene i vječne Republike Srpske.

– Među mnogobrojnim vijestima koje čitam, jutros mi je naišla i vijest, ako se tako uopšte može i nazvati, kako “zlatni ljiljan” Željko Komšić govori o “agresorima” od kojih su morali braniti suverenu i nezavisnu BiH. Ne znam da li bih se smijao i plakao tom njegovom lupetanju. Upitao sam se da li on i danas zaista misli da je BiH suverena i nezavisna!? Kakva je BiH vidi se i po zvanicima – takozvanim diplomatama, turistima, predstavnicima raznih zapadnih ambasada poznatijih kao srbomrsci koji i danas uređuju BiH, nameću zakone, donose odluke, diktiraju tom suverenom i nezavisnom Komšiću i njegovom kolegi Denisu Bećiroviću šta treba da rade. To nije suverenost i nezavisnost i nikada neće biti dok takvi žele da nam određuju sudbinu – ukazao je Dodik.

On se upitao da li su se sinoć na tom “svečanom” skupu povodom ubistva Srbina sjetili i 160.000 protjeranih Srba koje oni nazivaju “agresorima” i od kojih su branili njihov rodni grad, “agresorski” rodni grad.

– Da li je bilo ko imao bar trunku savjesti i obraza da upita da li je njih 160.000 muškaraca, žena, djece, staraca otišlo iz rodnog grada Sarajeva svojevoljno u nepoznato, počevši život iz početka, bez djetnjstva, mladosti, bez fotografija. Mnogi od njih su pola života ostavili u tom gradu, školovali se, zaljubljivali, formirali poprodice, gradili Sarajevo, da bi spasavajući živu glavu sa zavežljajem u ruci, a većina i bez toga pošli, u nepoznato i svoj novi dom, svoje utočište našli u Srpskoj i Srbiji, ili po raznim Kanadama i Australijama – istakao je Dodik.

On je naglasio da je sinoćnji prijem bio ustvari komemoracija multietničkom Sarajevu, a u slavu muslimanske kasabe očišćenje od svega što ima i S od srpskog.

Predsjednik Dodik je poručio da srpski narod i Republika Srpska nikada nisu bili na agresorskoj strani, već uvijek na strani pobjednika – nikada nismo napadali, uvijek smo bili napadnuti i morali se braniti što se potvrđivalo kroz vijekove.

– Upravo zbog toga, danas u Republiku Srpsku gledamo kao u svetinju, što ona i jeste, i naše sigurno utočište, gdje živimo slobodno svoji na svome, a ovakava BiH, nekakva sastavljena zajednica u kojoj stranci donose odluke nije naš ideal niti želja – poručio je Dodik.

Srpski narod živjeće i opstajaće u svojoj Republici Srpskoj koja je simbol naše slobode, našeg opstanka i bitisanja.

– I biće sve bolja, bogatija, modernija i ljepša za sve naše buduće generacije koja će je čuvati kao što je i mi čuvamo, kao zjenicu oka – naglasio je Dodik povodom obilježavanja 1. marta kao takozvanog “dana nezavisnosti BiH”.

Autor: SRNA/RTRS

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja