Razgovorali smo o raznim projektima u Srpskoj, prije svega o izgradnji auto-puta, što je bio i ključni razgovor sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Imali smo jedan veoma složen i sadržajan dan, koji je počeo sa nizom sastanaka sa određenim privrednicima – istakao je Dodik u Antaliji, nakon sastanka sa Erdoganom.

Dodik ističe da misli da tu postoji jedno dobro rješenje, a ostalo je samo da se sprovedu određene procedure.

– Uslovi koji se ovdje nude za to, su nama veoma prihvatljivi, ta procedura će se morati završiti u što skorijem periodu, kako bi se krenulo u realizaciju. Sa Erdoganom sam razgovorao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u Srpskoj, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji – ističe Dodik.

Kada je riječ o političkoj situaciji, Dodik navodi da je sa Erdoganom razgovarao o BiH, gdje je napomenuo da je za Srpsku prihvatljiva samo ustavna BiH, koja je visoko decentralizovana.

– Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine sa međunarodnom intervencijom – napominje Dodik.

Dodik se takođe sastao i sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, gdje je kako Dodik navodi bilo razgovora o reafirmisanju projekta izgradnje gasovoda.

Autor: RTRS