Jedna lozinka ne smije da bude ista za sve naloge. Stručnjaci preporučuju alternativne metode za verifikaciju.

Bilo da prebacujemo novac sa različitih bankovnih računa, kupujemo, koristimo društvene mreže ili jednostavno želimo da pozovemo taksi, stalno se prijavljujemo na svoje onlajn naloge.

Slaba, a pamtljiva lozinka ili toliko bezbjedna da se lako zaboravi, dilema je sa kojim se ljudi susreću u odabiru šifri i lozinki.

Kako bi bili sigurni da nismo na meti hakera koji bi mogli da zloupotrijebite naše podatke, jedni se opredijele za nekoliko jakih lozinki za različite naloge, ali ih to dovodi i u rizik da ih u nekom momentu zaborave. Drugi se odluče za lako pamtljive lozinke koje će im olakšati svakodnevni život, ali njih se lako mogu dočepati sajber kriminalci.

“Savjet je da te lozinke budu teže. Šta znaci imati težu lozinku – znači lozinku od minimum osam karaktera, u kome će jedan karakter biti veliko slovo, jedan karakter malo slovo, jedan znak, jedan broj”, sugeriše marketing ekspert Milivoj Đorđić.

Prema istraživanju sajber bezbjednosnih kompanija, mnogi korisnici imaju u vidu koliko su važne jake lozinke za njihove onlajn naloge. One su posebno važne za bankovne račune, aplikacije za plaćanje onlajn i društvene mreže, jer hakeri preko njih najlakše dolaze do važnih podataka i novca.

U Srbiji generalno ne postoji kultura čuvanja lozinki, ističu stručnjaci. Upisuju se na papirićima, rokovnicima, a svi ti podaci bi trebalo da se čuvaju na jednom mjestu i u tome pomažu programi za upravljanje lozinkama.

“Sam Gugl daje napredne opcije za čuvanje lozinki, i ovaj servis garantuje da lozinke mogu biti sačuvane bezbjedno”, kaže Đorđić.

Kvalitetni programi za upravljanje lozinkama dizajnirani su upravo tako da sačuvaju vašu bezbjednost.

Suština cijele priče je u tome da jedna lozinka ne smije da bude ista za sve naloge, jer ukoliko haker probije tu jednu lozinku i uzme vašu šifru i ako vi imate tu jednu šifru može da vam uđe na sve naloge i napraviti potpunu pometnju.

Stručnjaci preporučuju da je jedan od najbezbjednijih načina za pristup nalozima na internetu otključavanje skeniranjem lica.

Izvor: TV Prva