Policijski službenici Policijske uprave Trebinje u ovkiru akcije “Iks bon” lišili su slobode šest lica, koja se sumnjiče za krivična djela prevare, iznude i pranja novca. Dva lica, jedno iz Trebinja inicijala M.Z. i jedno iz Mostara inicijala B.H. predata su Okružnom javnom tužilaštvu.

Lica se sumnjiče da su u prethodna tri mjeseca putem lažnih obajva o sportskim rezultatima na društvenim mrežama, iznuđivali uplate od drugih lica. Pretresi su izvršeni na šest lokacija u Trebinju, Mostaru, Čitluku, Čapljini i Foči. Oduzeti su moblini telefoni, lapotpi, sim i meorisjke kartice, koje će biti dokazni materijal u daljoj istrazi.

U akciji su osim pripadnika PU Trebinje i Kriminalističke polciije učestvovali pripadnici MUP-a Hercgovačko neretvasnkog kanotna i Policijske uprave Foča.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje kaže da su uhapšeni prikazivali lažne činjenice u vezi sa sportskim mečevima i dovodili druga lica u zabludu da im uplaćuju različite sume novca.

– Do sada je istraga utvrdila da se radi o količini od preko 40.000 konvertibilnih maraka, s tim da aktivnosti nisu završene – rekao je Laketa i objasnio na koji način su osumnjičeni varali ljude.

Kaže da su putem društvenih mreža slali određene lažne iks bonove, koje su drugi pod prijetnjom uplaćivali i na taj način pribavljali određenu protivpravnu imovinsku korist, a koristeći prijetnju kao način da to urade.

Laketa je napomenuo da su prevare vršene u posljednja tri mjeseca.

Autor: RTRS

Foto: RTRS