U Pozorišu Prijedor održano je donatorsko veče na kojem je sakupljen dio novčanih sredstava za nastavak snimanja filma o Boju na Kosovu. Organizator je Fondacija “Lazarica”, čiji članovi se bave humanitarnim radom i pomoći ugroženim srpskim porodicama, prvenstveno na Kosovu i Metohiji.

Fondacija “Lazarica” osnovana je prije tri godine. Svojim radom nastoje sačuvati srpsku istoriju kroz pjesme i filmove.

Dio filma “Zvona Notrdama” prikazan je u Pozorištu.

– Ovaj film treba da dobije nastavak. To je priča poslije Boja na Kosovu o despotu Stefanu Lazareviću, Knjeginji Milici, Vuku Brankoviću i svim srpskim junacima koji su došli poslije toga – rekao je Aleksandar Avramov iz Fondacije “Latarica”.

Da bi bio snimljen ostatak filma o junaku srednjeg vijeka, despotu Stefanu Lazareviću, potrebna su dodatna sredstva.

– Dajemo se fizički ali i duhovno i finansijski kako bi mogli da okupimo što više ljudi koji vape za istinom i za stvarnim činjenicama iz srednjeg vijeka, i te naše čuvene dinastije Nemanjića – navodi Vuk Mladen Gvozden, član Fondacije “Lazarica”.

Predstavljeni su spotovi “Nebesni narod” i “Molitva”.

– Sve stvari iz naše istorije, kako one dalje, tako i ove skorije treba da se promovišu, pogotovo ako prate humanitarni rad kao i rad na terenu među mladim ljudima kojima se pokušava prenijeti naša prošlost i raditi na kulturnom uzdizanju našeg naroda – istakao je Boris Radaković, istoričar.

U saradnji s organizacijama iz Srbije i Crne Gore, u planu je osnivanje sestrinskih fondacija.

Donatorskoj večeri, prisustvovali su i predstavnici prijedorskih organizacija koje se bave humanitarnim radom.

Autor: RTRS

Foto: RTRS