Bez obzira na sveukupan civilizacijski, tehnološki, naučni i društveni razvoj, današnji svijet se suočava sa najkompleksnijim bezbjednosnim izazovima u svojoj istoriji, navela je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

– U uslovima globalizovanosti svijeta i izražene integrisanosti i međuzavisnosti, svi ćemo trpiti posljedice negativnih individualnih i kolektivnih odluka i ponašanja – navela je Cvijanović.

Ona dodaje, da sa odrođenom dozom zabrinutosti za budući razvoj događaja, sa Globalnog foruma u Bakuu, želi da uputi apel svima, a naročito ključnim akterima na međunarodnoj sceni, da se instrumenti realpolitike zamijene pregovaračkim procesom i diplomatskim sredstvima.

– U suprotnom, svijet će tonuti u sve dublje podjele i neizvjesnosti, a uvjerena sam da upravo to želimo da izbjegnemo, kao što sam uvjerena da se ovaj forum čvrsto zalaže za pravedniji i mirniji svijet – navela je Cvijanović.

Istakla je da postoji veći broj elemenata koje treba razmotriti u kontekstu naziva ovog panela.

– Prvi se odnosi na teoriju povratka realpolitike u međunarodne odnose te međunarodnu i globalnu bezbjednost. Treba imati na umu da realpolitika, po svojoj definiciji, podrazumijeva percepciju međunarodnih odnosa primarno kroz kategoriju tvrde, prevashodno vojne, a zatim i ekonomske moći. To je fundamentalan instrument realizacije projektovanih interesa i ciljeva, koji podrazumijeva prilično ogoljen pogled na svijet, oslobođen bilo kakvih dubljih vrijednosnih elemenata, izuzev onih koji se odnose na očuvanje, stabilnost i moć države kao takve – naglasila je Cvijanović.

Istakla je da je Zapadni Balkan bio poprište razaranja.

– Mi koji dolazimo iz zemalja Zapadnog Balkana, koji je ne tako davno takođe bio poprište rata i razaranja, i koji i dalje živimo sa visokim stepenom uplitanja i učešća određenih stranih aktera u naša unutrašnja pitanja, uvijek smo svjesni da je dovoljno veoma malo da “realpolitika” pokaže svoje najružnije lice, gdje sila i moć postaju jedini argument u političkim procesima i odnosima – naglasila je.

Ističe da se tako dolazi do drugog relevantnog pitanja, a ono se tiče samih okolnosti u kojima se realpolitika manifestuje kao dominantna matrica ponašanja te, ujedno, naše zajedničke odgovornosti za postojeće stanje u međunarodnim odnosima.

Istakla je da je evidentno je realpolitika i njena esencija primarno dolaze do izražaja kada zakažu ključni instrumenti, čija je jedna od osnovnih funkcija upravo amortizacija bilo kakvih impulsa u međunarodnim odnosima koji polaze od kategorija sile i moći.

– Nažalost, živimo u svijetu potpune funkcionalne atrofiranosti multilateralnih međunarodnih struktura. Drugim riječima, njihov neuspjeh da ispune svoju osnovnu misiju toliko je evidentan da gotovo više ne vjerujemo u njihovu sposobnost da premoste razlike i suprotstavljenim stranama pomognu da postignu dogovor, niti da globalnoj zajednici pomognu da dođe do zajedničkog stava o svim relevantnim ili teškim pitanjima u međunarodnim odnosima – dodala je Cvijanović.

Takođe, kako je rekla, živimo u svijetu izrazitog nepovjerenja između ključnih aktera na globalnoj sceni i njihove direktne “borbe za moć”, dubokih podjela i „zauzimanja strana“ u sukobima i odnosima između država, koji su se ne samo mogli, već i morali izbjeći.

– Stoga, odgovornost za postojeće stanje u međunarodnim odnosima leži na svima nama, a prvenstveno na onima koji svojim kapacitetima i resursima dominantno oblikuju ne samo postojeće stanje, nego i našu neposrednu i dalju budućnost na globalnoj ravni. Svi oni koji smatraju da instrumenti realpolitike predstavljaju pravi način ostvarenja proklamovanih interesa i ciljeva, zaboravljaju da je realpolitika po svojoj prirodi ne samo destruktivna, nego i autodestruktivna, te da dugoročno ne može donijeti ni stabilnost, niti prosperite – rekla je Cvijanović.

Ona je danas učestvovala na panelu pod nazivom “O ratu i miru: Povratak realpolitike” u okviru 11. Global Baku foruma.

Cvijanović sastala se danas u Bakuu sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.

Autor: RTRS

Foto: Ustupljena fotografija