U suverenoj, dejtonskoj, ustavnoj BiH nema mjesta za OHR i lažnog upravnika. Ako pogledamo opredijeljenost svih političkih aktera u BiH za evropski put, onda je jasno da je jedini mogući način za to gašenje prinudne međunarodne uprave u BiH i odlazak čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Svaki političar koji želi da BiH ubrza evropski put, zna da je to jedini mogući način. Zalaganje bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića za nastavak djelovanja neimenovanog stranca koji je BiH vratio u srednji vijek nametanjem odluka, vrhunac je gluposti, antidejtonskog i antiustavnog djelovanja i podaničke politike – naveo je Dodik.

Dodik je dodao da je Bećirović, uspio da u jednu rečenicu strpa priču o osnaživanju demokratije u BiH i djelovanje nelegalnog Šmita.

– Neka Bećirović objasni javnosti u BiH koja je to demokratija gdje neki stranac poništava odluke institucija, donosi zakone umjesto ljudi koji su izabrani da to rade i nameće da se sudi svakome ko se usprotivi njegovoj sili. Postojanje OHR-a i djelovanje svih visokih predstavnika u BiH od njenog postanka je u suprotnosti s vladavinom prava i svim evropskim standardima. Svako ko prihvata da BiH i dalje funkcioniše kao kolonija odriče se i njene evropske budućnosti – navodi Dodik.

On je istakao da je pravo pitanje da li je Evropa spremna da nas prihvati kao ravnopravnog sagovornika i da potvrdi ono što je duboko utkano u njene temelje, da nijednom suverenom zemljom ne može upravljati nikakav upravnik niti donositi odluke umjesto njenih institucija.

– Do sada smo mogli čuti vrlo stidljive poruke iz EU kako se ne slažu da Šmit nešto nametne. Vrijeme je da pošalju jasnu poruku da li su za stabilnu i funkcionalnu BiH u kojoj odluke donose predstavnici konstitutivnih naroda ili za raspalu BiH po američkim standardima u kojoj odluke donosi njihova marioneta lažnjak Šmit – napominje Dodik.

Kako Dodik navodi, poruka koja se čeka je datum otvaranja pregovora i da će to biti i odgovor njihovim američkim kolegama da ne mogu da nametnu svoju viziju BiH, koja ne može i nikada neće ovdje zaživjeti.

Autor: RTRS

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja