Beograd, 20. oktobra 2022.- Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovic sastao se sa zamenikom pomocnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ bg

Politički analitičar iz Beograda Stevica Deđanski smatra da se na najnovije napade zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Еskobara na Republiku Srpsku ne treba previše obazirati, jer to samo pokazuje besramlje i nepoštovanje međunarodnog prava.

“Da je Еskobarova izjava drugačija bila bi zabrinjavajuća, jer bi to značilo da je Republika Srpska odustala od odbrane Republike Srpske, da je sama radila protiv sebe. A ovako, kada neki političar ili izaslanik kao što je Еskobar to kaže, trebamo primit k znanju, ali ne obazirati se previše”, rekao je Deđanski Srni.

On je naveo da je Еskobar čovjek koji ima “obraza” da prijeti Republici Srpskoj i da prijeti da će NATO očuvati BiH, kao da je BiH članica NATO-a.

“To pokazuje njihovo besramlje i nepoštovanje međunarodnog prava. Drugo, to implicira da neko sa naše strane želi da se bavi kršenjem međunarodnog prava, a poznato je da smo mi, u stvari, oni koji poštuju međunarodno pravo, Dejtonski sporazum, Rezoluciju UN 1244 /o Kosovu i Metohiji/ i sve ostale rezolucije”, istakao je Deđanski.

On je ocijenio da je Еskobar čovjek koji glumi hrabrost u medijima ničim izazvan, a tamo gdje bi trebalo da pokaže neku čvrstinu, kao na primjeru premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, koji je njihov produkt, ne može ništa da uradi.

Čak je, podsjetio je Deđanski, došlo do toga da je Еskobar rekao ranije “da će Kosovo morati da primijeni Briselski sporazum, sa Kurtijem ili bez”, ali se vidi da je Kurti još tu i da pravi sve veće probleme, što govori o značaju i snazi Еskobara.

Što se tiče Еskobarovih kritika na račun podrške Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika kandidatu za američkog predsjednika Donaldu Tramp, on je istakao da je ta podrška suvereno pravo svakog političara i građanina, ali i svake države da misli s kim bi bolje sarađivala.

“Naravno da se niko ne miješa u izbore u drugim zemljama, nismo mi Amerikanci i zapadne sile, ali je činjenica da bi sa Trampom bilo kudikamo bolje u cijelom svijetu. Da podsjetimo da je Tramp bio jedini predsjednik SAD koji u svom mandatu nije započeo niti vodio nijedan rat, što znači da ima drugačiji pristup”, rekao je Deđanski.

To ne znači, kaže on, da bi Tramp promijenio američku politiku u korist Srba, ali dovoljno je da ne koristi politiku protiv Srba, nego da se pokuša naći neko dogovorno rješenje.

Deđanski je rekao da sadašnjoj američkoj administraciji Džozefa Bajdena sve smeta, jer oni žele da urade apsolutno sve što je protiv interesa Srba u regionu, a pogotovo Srbije i Republike Srpske.

“Mislim da im i zbog toga najviše smeta Dodik, jer on umije da im kaže ono što jeste, držeći se međunarodnog okvira. Pokušavaju da ga isprovociraju da nešto uradi van tog okvira, ali vidimo da on prilično dobro uspeva to da radi i balansira u odnosima sa Zapadom, pre svega sa /mađarskim premijerom Viktorom/ Orbanom, ali i sa Istokom, našim prijateljima, govorim o /ruskom predsjedniku Vladimiru/ Putinu”, naveo je Deđanski.

Tako da, kaže Deđanski, Zapad i Amerika mogu samo da se nerviraju i da prijete.

“Ali, mi ne smemo da im damo povod kršeći nešto, pa da se uhvate za to, da mogu da intervenišu. A ostalo – psi laju, karavani prolaze. Doći će i njima kraj vrlo brzo, mislim tom svjetskom poretku, a mi onda treba da nađemo naše mjesto”, rekao je Deđanski.

Еskobar je za Radio “Slobodna Еvropa” rekao da se osiromašeni entitet sa 750.000 ljudi ne može suprotstaviti NATO-u, da BiH može imati bezbjednosne garancije NATO-a, te da nema mjesta za strah od toga što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da priželjkuje pobjedu Donalda Trampa na izborima za predsjednika SAD i da ne bi oklijevao da proglasi nezavisnost.

Autor: SRNA/ATV