Beautiful young woman in a field of sunflowers in a white dress. travel on the weekend concept. portrait of authentic woman in straw hat . Outdoors on the sunflower field.

Često slušate da je sreća teško dostižna i da se do nje dolazi strpljivo, ali postoje stvari koje možete da uradite već danas i da se osjetite zadovoljnije i popravite raspoloženje.

Provedite vrijeme napolju

Istraživanja pokazuju da boravak u prirodi može da ima veoma dobar uticaj na popravljanje raspoloženja, regulisanje stresa i razmišljanje. Izađite napolje, sjedite na terasu ili prošetajte obližnji parkom. Skrenućete misli, osjetićete olakšanje i raspoloženje će biti na daleko većem nivou.

Budite zahvalni

Odvojite malo vremena da se prisjetite šta zapravo imate, umjesto da budete fokusirani na stvari koje vam nedostaju u životu. Probudite osjećaj zahvalnosti čak i za uobičajene stvari: udoban krevet, sunčan dan, podrška prijatelja, porodica… Iako vam se čini da se sve te stvari podrazumijevaju, zapravo nije tako. Osvijestite ih, to može da vam pomogne da podignete raspoloženje na viši nivo.

Pomozite nekome

Kada uradite nešto lijepo za drugu osobu, to može da podstakne lučenje dopamina, hormona koji je zaslužan za sreću i dobro raspoloženje, objašnjavaju psiholozi. To ne znači da morate da volontirate nekoliko sati dnevno. Dovoljno je da nekome pridržite vrata ili ustupite mjesto u prevozu. To će unijeti promjenu u vašu svakodnevicu i osjećaćete se bolje i raspoloženije istog momenta.

Ograničite vrijeme ispred ekrana

Ako odložite telefon na stranu i isključite sva obavještenja, to će vam pomoći da se osjećate prisutnije u sadašnjem trenutku. Ograničite vrijeme ispred ekrana i umjesto da sate provedete uz društvene mreže, fokusirajte se na realan život. Bavite se hobijem ili uživajte u muzici. To će vam podići raspoloženje na viši nivo nego što možete da zamislite, prenosi Lepa i Srećna.

Naučite nešto novo

Kao što trenirate mišiće da bi bili u formi, pokušajte da trenirate i mozak. Učenje je za njega najbolja vježba. Odaberite oblast koja vas zanima i naučite neku novu, zanimljivu informaciju ili odaberite aktivnost u kojoj biste željeli da se oprobate. Novo iskustvo će vam popraviti raspoloženje i učiniti da se osjećate srećno i ispunjeno.

Autor: Srpskainfo

FOTO: FREEPEK