Štićenici JU Centar “Sunce” danas su ugostili učenike “Srednjoškolskog centra” Prijedor, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom. Svaka ličnost djeteta je drugačija pa je tako i sa osobama sa Daunovim sindromom. Druželjubivi su i socijalizacija im mnogo znači.
U posjetu su došli učenici prvog  i trećeg razreda Medicinske škole.
“Danas smo ovdje došli zajedno sa našim prvačićima, da pružimo podršku drugarima iz Centra “Sunce”. Pripremili smo im poklone, prirodne sapune i labela. Takođe smo odvojili  i određenu svotu novca iz našeg budžeta i kupili im sitnice i slatkiše.”, rekla je učenica trećeg razreda Tamara Mršić.
Javnu ustanovu  Centar “Sunce”, trenutno pohađa  šest učenika kojima je dijagnostikovan Daunov sindrom.

Direktorica  Centra “Sunce” zahvalila je  na posjeti  i naglasila važnost druženja štićenika Centra “Sunce” sa vršnjacima.
“Nama je značajan socijalni moment, jer je to primjer inkluzije u praksi i jedan vid druženja i upoznavanja sa našim učenicima. Treba da pokažemo, iako smo različiti, da smo svi isti i da jednako osjećamo, a emocije su te koje pokreću svijet, kako  naše učenike, tako i sve nas”, navela je Slađana Radaković.
Direktorica “Srednjoškolskog centra” Prijedor posebno se zahvalila profesoricama Sanji Ivanović, Snježani Čeko  i Mariji Pejić koje su ovu ideju sprovele u djelo.
” Djeca su pripremila simbolične poklončiće i slatkiše za djecu, da se malo druže i naravno da se upoznaju sa radom  ove ustanove. Trebamo djecu učiti  saosjećajnosti i empatiji.”, rekla je Bojana Vučenović, direktor JU “Srednjoškolski centar” Prijedor.
Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježava se u svijetu 21. marta, kako bi se podigla svijest o ovoj genetskoj različitosti i njenom utjecaju na živote ljudi koji se s njom susreću.

Izvor: kozarski.com