ПРИЈЕДОР, 20. МАРТА /СРНА/ - На простору некадашње фабрике цигле у Приједору непознати починилац уништио је таблу на спомен-обиљежју подигнутом у знак сјећања на мјесто гдје је током Другог свјетског рата био усташки логор.

Na prostoru nekadašnje fabrike cigle u Prijedoru nepoznati počinilac uništio je tablu na spomen-obilježju podignutom u znak sjećanja na mjesto gdje je tokom Drugog svjetskog rata bio ustaški logor.

Iz Gradske organizacije SUBNOR izrazili su ogorčenost zbog postupaka pojedinaca koji uništavaju spomenike, simbole sjećanja na stradanje naroda Potkozarja.

vandalizam u Prijedoru
FOTO: SRNA

Predsjednik ove ogranizacije Veljko Rodić kaže da je ogorčen ovim vandalskim činom.

– Svaki komentar je suvišan, a oni koji su to učinili ne znaju da svako skrnavljenje spomenika povlači krivičnu odgovornost – izjavio je novinarima Rodić.

vandalizam u Prijedoru
FOTO: SRNA

On je dodao da su nemili događaj odmah prijavili policiji, te da očekuje da će počinilac biti pronađen i kažnjen za ovo što je učinio.

– Taj neko je ovdje dirnuo u kosti mnogih logoraša. Kroz ovaj logor je prošlo 14.500 ljudi. Muškarce su odmah odvodili u Jasenovac i u druge logore odakle nije bilo povratka. Ovdje su ostajale majke sa djecom i nejač, umirali su od gladi i od zaraznih bolesti jer nije bilo vode niti hrane i trebalo je preživjeti tu golgotu – rekao je Rodić.

On je naveo da je ovo drugi put da je spomenik na meti vandala, jer je prethodno neko sa njegovog vrha uklonio petokraku.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: SRNA