Peti Samit energetike pod sloganom „Energetska povezanost zapadnog Balkana“ svečano je otvoren danas u Trebinju. Ovaj vodeći regionalni skup okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije koji će kroz tri dana razgovarati o ključnim temama u ovoj oblasti.

Ovogodišnji samit okupio je oko 800 učesnika iz 11 zemalja i preko 200 kompanija. Samitu prisustvuju i članovi Uprave Investiciono-razvojne banke Republike Srpske na čelu sa v.d. direktorom Draženom Vrhovcem.

Samit je svečano otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da je energija kapital budućnosti. Dodik je istakao da je pojačana potreba za izgradnjom novih kapaciteta kojim će biti omogućena energetska stabilnost i efikasnost i da zato treba da se ide ukorak sa savremenim trendovima.

„U BiH funkcionišu tri javne elektroprivrede. Postoji politički dogovor da na prostoru srednje Drine sa Srbijom počnemo realizaciju značajnih energetskih projekata što je veoma važno“, rekao je Dodik.

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je novinarima da je ovaj događaj značajan za promociju Trebinja, Hercegovine i cijele Republike Srpske.

„Samit ima veliku snagu. Znamo to iz našeg iskustva, jer kad IRBRS organizuje našu investicionu konferenciju INVEST SRPSKA dolaze nam mnogi gosti, akredituje se 50-60 novinara iz Evrope i svijeta, zato što smo atraktivni i zanimljivi. Trebinje treba da bude ponosno što se ovakav događaj dešava u njihovom gradu“, rekao je Vrhovac.
Čestitam ljudima, rekao je Vrhovac, koji su prije pet godina imali hrabrost i viziju pokretanja jednog ovako snažnog događaja, a koji se danas u punom kapacitetu potvrđuje.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Republika Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća njena šansa za budućnost.

 

„Republika Srpska je mjesto velikih energetskih aktivnosti. Vrijednost projekata koji su trenutno u procesu pripreme i realizacije premašila je 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage ugovoren je kroz zaključene ugovore o koncesijama i već započete operativne aktivnosti“, rekao Đokić.

On je naglasio da Republika Srpska danas u ovom dijelu Evrope važi za možda i najveće investiciono energetsko područje i to u pogledu hidro, solarne i vjetro energije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac poručio je da je energetika važan resurs Republike Srpske i da republičke institucije vode odgovorne i adekvatne politike razvoja tog sektora. On je podsjetio da BiH ove godine predsjedava Ministarskim savjetom Energetske zajednice i najavio da je za juli zakazao Ministarstku konferenciju u Banjaluci, kao gradu koji je etabliran kao mjesto dijaloga međunarodno važnih faktora da bi dali doprinos razvoju Srpske, ali i BiH i zemalja zapadnog Balkana, potvrđujući opredjeljenje da zajedno rade i afirmišu politiku mira i stabilnosti.

Samit energetike u Trebinju organizuju „Elektroprivreda Republike Srpske“ i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

Na Samitu će ukupno biti održano sedam panel-diskusija, na kojima će učestvovati brojni energetski stručnjaci, direktori elektroprivreda iz regiona, predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, investitori, bankari, a biće organizovani i prateći poslovni razgovori jedan na jedan.

Izvor: banjaluka.net