Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je danas ugovore sa 259 novih stipendista grada, studenata i srednjoškolaca za šta je u budžetu grada planirano 550. 000 KM što je 50 000 KM više nego prethodne godine.

” Želimo da mladi ljudi vide da cijenimo to što uče i njihove rezultate. Smatram da u ovom trenutku podrška je najveća do sada što je bila i da je trebamo iduće godine povećavati jer je obrazovanje ključ opstanka naroda i omladine u našem gradu”, izjavio je Javor novinarima..
On je dodao da je novina što su od ove godine stipendiju mogli da dobiju i učenici prvog razreda srednje škole za deficitarna zanimanja, kao i da se kod kategorije socijalni status ocjenjivao i prosjek od 3,5 za učenike i 7,5 za studente koji se morao ispuniti.
” Imamo manje dodijeljenih stipendija u odnosu na prošlu godinu, a više izdvojenih sredstava za ove namjene i određeni iznos sredstava koji je ostao tako da ćemo još jednom sagledati kategoriju socijalni status i da tu pokušamo povećati listu i uvećati broj stipendista”, rekao je Javor.
On je dodao da je stipendiranje samo jedna od mjera koju je grad Prijedor preduzeo za obrazovanje.
” Cilj nam je da stavimo akcenat na obrazovanje u našem gradu, a novina je da smo uveli besplatne ucebenike za učenike od petog do devetog razreda za šta je grad izdovjio 610.000 KM , a tu je i grant za mlade talente gdje će grad snositi troškove odlaska na takmičenja, tu je i sufinansiranje učeničke karte sa 20, 50 i 100 odsto učešća”, istakao je Javor.
On je dodao da smatra sve ovo što grad preduzima kada je u pitanju podrška obrazovanju te da svi školarci i studenti iz prve ruke osjete podršku svog grada.
Na javnom konkursu u ovoj školskoj i akademskoj godini pravo na stipendije ostvarilo je 166 učenika od ukupno prijavljenih 385 i 93 studenta od ukupno prijavljenih 221. Iznos pojedinačnih stipendija je 100 KM za đake i 150 KM za studente i isplaćuju se deset mjeseci.

Izvor: prijedorgrad.org