Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor organizovao je danas prijem za članove Fudbalskog kluba ” Republika Srpska” iz Ciriha na početku njihove današnje posjete Prijedoru.

On je novinarima pojasnio da je ovo prijateljstvo nastalo prije dvije godine kada je delegacija grada Prijedora boravila u Cirihu prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske u Švajcarskoj.

” Tada smo razgovarali kako da unaprijedimo saradnju Republike Srpske i naših ljudi koji žive u Švajcarskoj i došli na ideju da napravimo jedno druženje sportskog karaktera i evo danas realizujemo ono što smo planirali”, rekao je Javor.
On je dodao da je ponosan i srećan što je danas u prilici da ugosti ovako brojnu delegaciju i što će djeca iz njihovog kluba imati priliku da odigraju prijateljsku utakmicu za vršnjacima iz ovdašnjeg kluba ” Rudar-Prijedor”.
” Ovo je jedno divno prijateljstvo i jedan momenat kada želimo da još unaprijedimo saradnju. Danas smo tokom prijema u Gradskoj upravi dogovorili da se i dalje povezujemo preko saradnje kulturno-umjetničkih društava budući da u Cirihu radi KUD ” Sloga” koje broji preko 250 članova i jedno je od najvećih u Švajcarskoj”, rekao je Javor.
Predsjednik Fudbalskog kluba ” Republika Srpska” u Cirihu Milivoj Đukić izjavio je da je ovaj klub uključen u proslavu Dana Republike u Cirihu-
” Klub je osnovan 2000. godine i ima preko 260 članova i najveći smo srpski fudbalski klub u Švajcarskoj. Aktivno smo uključeni u obilježavanje Dana Republike Srpske i tako se prilikom susreta sa gradonačelnikom rodila ideja da dođemo u ovaj kraj, Prijedor i Banja Luku”, rekao je Đukić.
Potpredsjednik FK ” Republika Srpska” Goran Novaković koji je organizator ove posjete izjavio je da je cilj posjete druženje djece i povezivanje dijaspore i Republike Srpske.
“Osjećamo se nevjerovatno i jake su emocije, pogotovo prilikom dočeka i kod naše djece od koji su neki prvi put u Republici Srpskoj . Cilj je to druženje , da se djeca upoznaju i da ostvare kontakte kad porastu da mogu da nastave saradnju”, rekao je Novaković.
On se zahvalio gradonačelniku Prijedora i gradu na dočeku, a takođe predsjedniku Republike Srpske koji im je omogućio ovaj dolazak i ljudima iz ministartva sporta.
Nakon prijema , mališani iz FK ” Republika Srpska” odigrali su prijateljsku utakmicu sa svojim vršnjacima iz FK ” Rudar Prijedor ” na stadionu u Gomjenici. Potom će svi zajedno biti na utakmici koju danas u prvenstvu Republike Srpske igra FK Rudar Prijedor sa FK ” Alfa” iz Modriče.
Tokom današeg boravka delegacije iz Ciriha predviđeno je da posjete i Nacionalni park Kozara.

Izvor: prijedorgrad.org