U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba slika i skulptura ” Večiti trag” , jednog od najznačajnijih srpskih i evropskih slikara našeg vremena Miloša Šobajića.

Direktor Galerije Boris Eremić izjavio je novinarima da je ovo i jedan od najvažnijih umjetnioka koji je izlagao u ovoj ustanovi.
” Mi smo ponosni zbog toga i nadam se da će , ne samo naši sugrađani, već i građani širom Republike Srpske , BiH i regiona doći da posjete ovu izložbu”, rekao je Eremić.
On je dodao da je čuveni evropskioslikar i da je o njegovim izložbama “brujao” Pariz, NJujork, London, Tokio.
” Siguran sam da će o ovoj energiji večeras da će i Prijedor prepoznati ko je Miloš Šobajić”, rekao je Eremić.
Istoričar umejtnosti iz Beograda Zdravko Vučinić je da je u svom radu bio raznovrstan eksperimetisao je dosta, ali je u osnovi njegove umjetnosti uvijek čovjek razapet u ekspresiji.
“Šobajić je veliki umetnik, ja sam njega pratio od početka, on je krenuo malo bojažljivo, snishodljivo, ali se razvio takvom brzinom da je to neverovatno i dospeo do jednog najvišeg mogućeg postignuća što se tiče slikarstva. Treba odati priznanje ovoj galeriji koja je smogla snage i osetila njegovu veličinu i prihvatila ovu izložbu koja će biti na dobrobit cele kulture ovog mesta”, rekao je Vučinić.

Izložbu je otvorila supruga Miloša Šobajića Maja T. Iskjerdo koja je istakla da izložba nosi i jednu emotivnu notu jer je Šobajić boravio u Prijedoru devedesetih godina prilikom posjete umjetniku Radovanu Kragulju, koji je bio njegov prijatelj.

” Sve slike koje su izložene su one koje je Miloš poklonio sovjim prijateljima i koje smo iskupili i organizovali ovu izložbu i na nekin način ispunili Miloševu ideju da izlaže u Prijedoru”, rekla je Iskjerdo.
Akademik i član Umjetničkog savjeta galerije Milivoje Unković je izjavio da je u Prijedoru večeras praznik.
” Večeras je Miloš Šobajić među nama, jedan od velikana savremenog srpskog slikarstva, čovjek koji pripada pariskom krugu. Izložba je biografskog karaktera po dramaturgiji slika , po pikturalnosti i svim likovnim elementima i odražava njegovu životnu i ljudsku filozofiju”, rekao je Unković.
Miloš Šobajić, rođen je 1944. godine na Papuku, a registrovan 1945. u Beogradu. Preminuo 2021. godine.
Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana Srbije u Beogradu.
Likovnu akademiju završio je1970. u Beogradu. Od 1972. godine živio je i radio u Parizu. Imao je više od osamdeset samostalnih izložbi i izlagao na preko četiri stotine dvadeset grupnih izložbi. NJegova djela nalaze se u blizu četrdeset muzeja u svijetu.
O djelu Miloša Šobajića objavljeno je pet monografija, u Parizu, Beogradu i Londonu, za koje su uvodne tekstove napisali Alen Žufrua, nobelovac Peter Handke, Edvard Lusi Smit i drugi značajni autori. Samostalne izložbe organizovale su mu prestižne institucije, muzeji i galerije, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije.
Izložba će u Prijedoru biti otvorena do 10. maja.

Izvor: prijedorgrad.org