Predstavnici ŠA festa potpisali su večeras ugovore sa dobitnicima prvog ciklusa stipendija Fonda Dalibor Popović Mikša za 2023/2024. godinu koji se odnosio na studente akademija i fakulteta likovnih umjetnosti.

Ugovore o stipendiranju potpisali su: Omer Karadžić iz Prijedora, student Akademije umjetnosti Banjaluka, Stefan Kovačević iz Ugljevika, student dizajna i grafike Akademije umjetnosti Slobomir P Univerziteta /SPU/ Bijeljina i Pavle Selaković iz Užica, student Likovne akademije Trebinje.

Selaković je ovom prilikom novinarima izjavio da nije očekivao da će biti izabran.
” Još bolja stvar je što smo se na ovaj način upoznali i što ćemo učestvovati na festivalu te pozdravljam akciju ŠA festa da pomaže mladim ljudima stipendijama “, rekao je Selaković.
Omer Karadžić koji studira grafiku u Banja Luci izjavio je da je srećan što je dobio stipendiju koja će mu pomoći tokom studiranja.
” ŠA festival je sjajna ideja i jedna lijepo dešavanje u našem gradu i nadam se da će biti izu godine u godinu sve bolji”, rekao je Karadžić.
Stefan Kovačević iz Ugljevika, student druge godine dizajna i grafike na Slobomiru rekao je da će ovo biti dobra pomoć za školarinu i studiranje i da je ovo bila dobra prilika da se upozna sa drugim stipendistima iz drugih sredina.
Predsjednik Udruženja ” Ša fest” Goran Krivić izjavio je da je ovo udruženje od 2019.godine osnovalo Fondaciju Dalibor Popović Mikša kroz koju stipendira mlade umjetnike.
” Imali smo određene kriterijume prema pravilniku i bilo je mnogo prijava pa smo prekoračili termin i imali smo muke da izaberemo najbolje. Od svih pristiglih prijava kandidata koji su ispunjavali osnovne uslove, u uži izbor ušlo je sedam studenta od kojih su Omer, Pavle i Stefan bodovno bili na vrhu tabele ” , rekao je Krivić.
On je dodao da se nada da će u toku godine biti u prilici da pomognu još nekim mladim umjetnicima i zahvalio se gradu Prijedoru i kabinetu predsjednika Republike Srpske kao i drugima koji su pomogli da fondacija ima dovoljno sredstava za stipendiranje.
Stipendiranje će trajati 9 mjeseci, a mjesečna stipendija iznosi 200 KM. Korisnici stipendije Fonda Dalibor Popović Mikša se obavezuju da će završiti studijsku godinu u roku, te da će u skladu sa mogućnostima i ako se za to ukaže potreba, učestvovati u pripremi i realizaciji festivalskih aktivnosti ŠA Festa.
ŠA Fest Fond nosi ime jednog od najčuvenijih umjetnika mlade slikarske i muzičke scene RS i BiH , Dalibora Popovića Mikše koji je svojim radom, pjesmama i akvarelima inspirisao mnoge poslijeratne generacije.

Izvor: prijedorgrad.org