Republika Srpska nikoga ne izaziva, ne provocira sukob sa Zapadom, usvajanjem Nacrta Izbornog zakona štiti svoju ustavnu poziciju i odbacuje bilo kakva nametanja od strane lažnog visokog predstavnika Kristija Šmita, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je najavio Vaskršnji sabor Srbije i Srpske kao prekretnicu u afirmaciji interesa srpskog naroda, i poručio, da ideju ujedinjenja ne treba skinuti s dnevnog reda. Potvrdio je da ima ozbiljna upozorenja da će probati da ga uhapse.

Cilj je ukidanje Republike Srpske što se vidi iz posljednjih aktivnosti usmjerenih protiv finansijsko-platnog sistema Srpske, kaže Dodik.

Sankcije, sudski proces, finansijska blokada, medijsko spinovanje kao glavnom problemu u BiH, nisu “slomile” Milorada Dodika. Ostalo je još da fizički bude uklonjen. Spekuliše se da postoje snage NATO-a za takve operacije. Predsjednik Srpske potvrdio je u intervjuu za beogradsku televizijsku kuću Prva TV, da je relevantna upozorenje o pokušaju nezakonitog hapšenju dobio iz Sarajeva.

– Mi znamo da Britanci pokušavaju da ubace svoje jedinice koje šetaju po svijetu, a tog dana rečeno mi je, navodno u najboljoj namjeri, a znajući ko je čovjek i odakle dolazi i da je čak poslan to da uradi, da bi bilo najbolje ako se to desi da ne pružamo otpor, jer oni imaju nalog da pucaju. Mislim šta sad, treba da se prepadnem ili da kažem “Izvinite, a gdje je adresa na koju treba da da se javim, gdje da dođem, da ne morate vi da dolazite po mene” – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik ističe da se osjeća bezbjedno, ali zabrinuto. Istrajaće, kaže, jer ne želi da se dodvorava “zapadnjacima” koji otvoreno urušavaju Republiku Srpsku blokirajući njen platni sistem. Iz američke ambasade u Sarajevu, kaže Dodik, otvoreno zovu direktore banaka u Srpskoj i prijete im da će biti pod sankcijama ako rade sa Vladom Republike Srpske.

– Ako idu banakama sankcije to znači da nema međunarodnog plaćanja. Ta podmukla o priča o pritiscima i uticaju svojstvena je Amerikancima. Mi sada moramo da vidimo kako da egzistiramo, jer nam zatvaraju finansijska tržišta. Zbog čega? Zato što drugačije mislimo. Pa, ja sam učio da je Zapad mjesto slobode mišljenje, a šta sam ja to uradio što je izazvalo nasilje? Da li je neko stradao? Što ja ima svoj stav – istakao je Dodik.

Republika Srpska usvojila je nacrt sopstvenog Izbornog zakona, kao odgovor na izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit. Dio međunarodne zajednice obrće teze, optužuje Republiku Srpsku za ugrožavanje demokratije, umjesto da osude tiraniju samozvanog visokog predstavnika koji otvoreno ruši suverenit BiH.

– Prvo, on je lažni visoki predstavnik. On ne smije da dođe u Republiku Srpsku. Ako dođe, odmah ćemo ga uhapsiti i deportavati. Njega ne prate policajci UN-a, već privatno obezbjeđenje Nijemci – kaže Dodik.

Vaskršnji sabor je prilika da se definiše pozicija i budućnost srpskog naroda u Srbiji, Republici Srpskoj i zemljama u okruženju. Očekujemo da se na njemu jasno konstatuje da je prekršen Dejtonski sporazum, kao i Kumanovski – kaže Dodik.

– Mi smatramo da na ovom saboru treba reći da je Šmit lažan, da nema formalne ingerencije i u tom pogledu sve što donosi nema nikakvu pravnu snagu i da će se to jednog dana morati poništiti i treće čuvati suvrenitet Srbije i Republike Srpske. Ima ljudi koji razmišljaju da se proglasi akt o ujedinjenju, ja nisam protiv toga – poručio je Dodik.

Stavljanje rezolucije o Srebrenici na dnevni red sjednice Generalne skupštine UN je potpuni poraz spoljne politike  BiH. Podršku daje Njemačka koja želi da opere svoju genocidnu prošlost. Šta god uradili, neporeciva je istina da je u Podrinju tokom rata stradalo blizu 3.500 Srba, kazao je Dodik. Istakao je da ga posebno raduje izjava Aleksandra Vučića da Srbija nikada više neće dozvoliti pogrom, oluje i stradanje srpskog naroda bilo gdje da živi.

Autor: RTRS

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja