Od danas nije obavezna zimska oprems na vozilima u BiH. Nakon zime važno je obezbijediti da vozilo bude spremno za proljećne i ljetne vožnje.

Nakon zimske sezone potrebna zamjena i provjera guma. Zimske gume nisu prilagođene za vožnju po vrelom asfaltu i u uslovima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stepeni čime se guma puno brže troši, te prouzrokuje veću potrošnju goriva. Pored toga, potrebno je provjeriti pritisak.

Treba pregledati kočnice i nivo tečnosti u vozilu, uključujući ulje motora, tečnost za hlađenje, tečnost za pranje stakala i tečnost za kočnice. Dopuniti ili zamijenite tečnosti prema potrebi.

Ako to niste učinili tokom zime, sada je pravo vrijeme za promjenu ulja i filtera. Čisto ulje pomaže u održavanju performansi motora i produžava životni vijek vašeg vozila.

Treba provjerite sve svjetlosne izvore na vozilu uključujući farove, stop svjetla, pokazivače smjera i pozicijska svjetla, te pregledati stakla.

Nakon zime vozilo treba dobro očistiti kako bi se uklonila sol, prljavština i drugi ostaci, te provjeriti radi li klima uređaj ispravno. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

-Pravilna priprema i pregled vozila nakon zime mogu vam pomoći da održite sigurnost i performanse vašeg vozila tokom proljeća i ljeta – napominju iz BIHAMK, prenosi 072info.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER