Nova banka, koja je ušla u 2024. godinu sa ambicioznim poslovnim planom, uz Atos banku nikada nije bila stabilnija, potvrdio je Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke.

On dodaje da je bankarski sektor u Srpskoj, godinu završio sa rekordnim rezultatom, što znači da bankarski sektor nikada nije bio stabilniji.

Bankarsko tržište je potpuno jedinstveno. Dvije grupe banaka u BiH, jesu internacionalne, koje moraju poštovati pravila koje donose banke iz zemalja, u kojima rade njihove grupacije i domaće banke. Domaće banke, uključujući Novu i Atos banku, moraju poštovati pravila koja nalažu korespodenti, koji omogućavaju pružanje bankarskih usluga – dodaje Adžić.

On navodi da Nova i Atos banka, u potpunosti poštuju sva pravila sankcija, koje jedinstveno tržište nalaže.

– Prema mojim saznanjima sve banke u BiH, identično poštuju ta pravila. Prvi kvartal smo završili iznad plana i ja ne vidim nijednu mogućnost koja može da se desi da banka ne bude uspješna – navodi Adžić.

Adžić ističe, da pravila OFAK liste, podrazumijevaju da oni nemaju poslovni odnos sa klijentima, koji se nalaze na toj listi, bilo kojeg pravnog lica, koji se nađe na listi sankcija.

Podsjećanja radi, zbog sankcija SAD 2022. godine, Alternativna televizija se suočava s prijetnjom zatvaranja računa čak i u domaćim bankama, a jedna od domaćih banaka koje, kao i sve banke u BiH, poštuju pravila OFAK liste, koja podrazumijevaju da nema poslovnih odnosa sa licima na ovoj listi, jeste Nova banka, piše RTRS.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA