Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor organizovao je povodom Svjetskog dana Roma prijem za odličnu učenicu trećeg razreda Medicinske škole Medinu Ćemal, kojoj je uručio laptop kao znak podrške za nastavak školovanja.

Javor je rekao da će postati tradicija da svake godine, povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, srednjoškolcu iz romske populacije sa najboljim prosjekom ocjena, grad pokloni laptop.

Medinini roditelji istakli su da za njih kao porodicu sa četvoro djece, ovaj poklon znači mnogo i da su gest gradonačelnika shvatili kao podršku njihovom nastojanju da im djeca budu obrazovana.

Javor se oglasio i na svom Fejsbuk profilu, gdje je objavio fotografije sa Medinom i njenim roditeljima i poruke podrške obrazovanju Roma. Njegov post je popraćen sa nekoliko stotina pozitivnih komentara.

Divni roditelji, divno dijete lijep gest. Bravo i za Medinu i za gradonačelnika – neki su od komentara.

Javor je napisao da je prijatan razgovor sa najboljom učenicom i njenim roditeljima krunisan priogodnim poklonom.

– Iskreno vjerujem da će laptop koji sam uručio, Medini poslužiti u daljem obrazovanju i postizanju ciljeva, a jedan od njih je i upis Medicinskog fakulteta. Od ove godine, svakog osmog aprila, najboljeg srednjoškolca romske nacionalnosti nagradićemo laptopom i podsticati ih na što bolje školske rezultate i važnost obrazovanja Roma – poručio je Javor.

Autor: Milkica Milojević/Srpskainfo