“Ne postoji formula za ostanak mladih na ovim prostorima, ali postoji taktika. Zajedničkim pristupom svih nas, a najviše učešćem i aktivizmom mladih i njihovim usmjeravanjem, oni će ostati ovdje. Uz sve resurse koje imaju i mir čiju cijenu često zaboravlјamo, uz brigu institucija i osluškivanje mladih, oni će ostati na svojoj zemlјi. Nikome nije cilј napustiti prijatelјe, porodicu i ognjište. Mladi su obaveza svih nas, ali su sami sebi, svako kao pojedinac, kroz svoje poimanje sistema vrijednosti, najveće mjerilo mogućnosti za ostanak. Vjerujem da ćemo svi zajedno istrajati i shvatiti tu obavezu”, rekao je u razgovoru za naš list Ognjen Vukojević.

Sa aspekta vašeg iskustva u omladinskom sektoru i poslova koje obavlјate u Omladinskom savjetu Republike Srpske, šta mladima najviše nedostaje?

 – Činjenica zbog koje sam srećan i koja je proizvod dugogodišnjeg rada jeste da Grad Prijedor mladima nudi mogućnosti koje oni treba više da koriste. Omladinski savjet Prijedor ostvaruje odlične rezultate, pogotovo u radu sa srednjoškolcima, što ne bi bilo moguće bez podrške Grada i republičkih institucija, ali i entuzijazma rukovodstva krovne omladinske organizacije na čelu sa predsjednicom Aleksandrom Đaković. Entuzijazam koji se, slobodno možemo reći, profesionalizuje dostigao je zamah ozbilјne organizacije za mlade koja im pruža mnoge prilike koje im u jednom trenutku mogu promijeniti život. Sve ostalo, naša je zajednička obaveza. Smatram da mladima treba savremeniji multisektorski pristup, model rada i vaspitanja koji je mnogo približniji njihovim afinitetima i više neformalnog kvalitetno provedenog slobodnog vremena.

Šta je do sada urađeno kada je u pitanju realizacija Omladinske politike grada Prijedora do 2027. i šta su prioriteti?

– Omladinski savjet Republike Srpske, u saradnji sa Omladinskim savjetom Prijedor, Gradskom upravom i predstavnicima određenih udruženja, sportskih kolektiva i relevantnih institucija, završava dokument Omladinska politika Grada Prijedora za period 2024-2028. godine, koji bi trebalo da se nađe pred odbornicima u maju. Zbog procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, određenih zakonskih izmjena i promjena strukture partnera sa strane međunarodnih organizacija sa kojima smo sarađivali i sa kojima sarađujemo, morali smo pristupiti određenim izmjenama, iako je dokument bio spreman za januarsku skupštinu. Aktivnosti ne smiju odstupati od našeg zakona i normi koje njegujemo kao društvo, stoga je nedopustiv svaki vid nametanja kulture života i zloupotreba pogrešnog tumačenja lјudskih prava i sloboda, oko čega postoje određeni pritisci međunarodne zajednice, kojima profesionalno odolijevamo kada su u pitanju mladi u Prijedoru. Projekti se sprovode planiranom dinamikom. Uspostavlјena je saradnja sa Aktivom direktora i savjetima učenika srednjih škola u Prijedoru i sportskim klubovima. Omladinski savjet Prijedor ponovo je dobio budžetsku stavku i još čvršću podršku Grada Prijedora, a svoje članove šalјemo na stalna usavršavanja. Odrađeno je dosta posla u opremanju škola, dječijih igrališta i sportskih terena, postavlјeno je nekoliko teretana na otvorenom, realizovana rekonstrukcija sportskih terena kod srednjih škola, koji uskoro dobijaju potpuno novu dimenziju, a u finalnoj smo fazi završetka projekta Omladinskog centra i njegovog opremanja u naselјu Pećani. Od strane Grada Prijedora i Omladinskog savjeta, odrađen je sav traženi dio posla, tako da svaki dan očekujemo javni poziv ispred Vlade Slovenije kako bi izvođači ušli u građevinske radove i započeli opremanje u drugoj fazi. Zahvalјujući saradnji lokalnog i republičkog nivoa i nas u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uskoro očekujemo i rekonstrukciju stolarije u Mašinskoj i Elektrotehničkoj školi, što je bio veliki problem, pogotovo u zimskom periodu. Mladi konstantno učestvuju u ekološkim akcijama, a trenutno radimo na njihovom osposoblјavanju da samostalno pišu projekte i direktno učestvuju u njima.

Nedavno ste boravili u  ruskom gradu Sočiju na Festivalu mladih. Kakve utiske donosite?

– Rusija je u jeku sankcija i podjela svijeta, zanemarila pokušaje izolacije i za preko 20.000 mladih iz 180 zemalјa organizovala međunarodni svjetski festival u Sočiju, čime je impresionirala sve učesnike i pružila im sve što jedan ovakav događaj može da pruži mladim lјudima. Razbila je predrasude o svojoj zatvorenosti i nastojanjima da svijet mijenja i pretvara u zaraćeno i sukoblјeno mjesto za egzistenciju. Sedmodnevni boravak u Sočiju učesnicima je pružio priliku učešća na oko 800 različitih događaja u oblasti nauke i obrazovanja, omladinskog organizovanja, novih tehnologija, kulture i umjetnosti, sporta, ekonomije, politike, međunarodnih odnosa i ostalih sfera u kojima egzistira svijet. Kao član delegacije iz Republike Srpske koja je brojala 50 mladih različitih profila, bili smo na brojnim događajima i trudili se razmijeniti kontakte i iskustva i uspostaviti različite vidove saradnje, a najviše usvojiti nova znanja i poglede na savremene tokove u jeku nestabilnosti koja je pogodila skoro cijeli svijet. Utisci sa Festivala još uvijek ne mogu da se slegnu, pogotovo oni koji se odnose na kulturu živlјenja u Rusiji i njenu „širinu“, pristup domaćina prema učesnicima, stepen modernizacije i digitalizacije Ruske Federacije, pristupačne cijene osnovnih životnih namirnica, odlično organizovan javni prevoz, ulaganje u obrazovanje i inovacije, ali i na njenu nezavisnost od Zapada i samoodrživost koja je zaista čini najbolјom državom za život.

Šta je bio vaš motiv za bavlјenje politikom, s obzirom da ste jedan od mlađih poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

– Politika je bila djelatnost kojom sam se želio baviti upravo motivisan radom u omladinskom sektoru i aktivnostima u kojima sam učestvovao još kao srednjoškolac putem Omladinskog savjeta Republike Srpske. Primarna želјa bila je doprinos u realizaciji svega što smo tada nastojali da radimo kao omladinci, ali na višem nivou. Detalјnije, rekao bih potreba da donosiocima odluka približim sve ono sa čim se danas suočavaju mladi, sa njihovim nastojanjima da zastupaju mlade onako kako dolikuje i da naš rad uobličimo kroz profesionalnu formu, direktno i konkretno. Takođe, neizostavan momenat je i činjenica velikog osjećaja pripadnosti Republici Srpskoj i patriotski momenat u kojem je velika čast zastupati interese Republike Srpske i biti dijelom 11. saziva parlamenta Srpske koji, baš u ovim trenucima, donosi neke od najbitnijih odluka za opstanak naše Republike Srpske. Građani često zbog životne egzistencije i svakodnevnih životnih obaveza, nemaju vremena sagledati stvari iz svih uglova, pogotovo kada je politika u pitanju. Siguran sam u vjerodostojnost svakog usvojenog akta u odbrani interesa Republike Srpske i svih nacija koje u njoj žive.

Kakva je saradnja sa starijim kolegama u parlamentu Srpske i koliko se uvažavaju stavovi mlađih poslanika?

– Iskustvo kolega poslanika i stanje u Klubu poslanika SNSD-a su na odličnom nivou, te ovom prilikom pozivam i naše građane da mi se obrate kako bi zajedno radili na unapređenju grada, jer mandat narodnog poslanika nije ništa više od obaveze prvog među jednakima u zastupanju interesa građana, zbog čega je i nužno neophodna takva komunikacija. Moram spomenuti i veoma dobru saradnju i komunikaciju sa kolegama poslanicima iz Prijedora, Aleksandrom Stupar Radić i Draženom Vrhovcem, kao i potpredsjednikom NS RS Mirsadom Duratovićem. U pitanju su narodni poslanici i naši sugrađani koji pokazuju visok stepen zainteresovanosti i svakodnevno, svako u svom domenu, doprinose našem zajedničkom rezultatu.

Izvor: kozarski.com