U akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapšen je Simbad Bajrektarević (37) iz Velike Kladuše zbog terorizma.

Simbad Bajrektarević je uoči Bajrama na društvenoj mreži prijetio teroristički napadom na stanovništvo, nazivajući ih nevjernicima i mnogobošcima, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

– Osumnjičeni je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila ove godine na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža- navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je nakon objave, identifikovan, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma.

Nakon saslušanja, Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora protiv Simbada zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ometanje istrage i ponavljanja krivičnog djela.

– Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužitelj je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor- naveli su iz Tužilaštva BiH.

Autor: Nikola Morača/Srpskainfo