Na današnjoj konferenciji za novinare u PU Prijedor,  na kojoj su prezentovani rezultati rada za prva tri mjeseca ove godine,  rečeno je da je smanjen broj teških krađa za 56 odsto, kao  i broj krivičnih djela imovinskog karaktera. Evidentirano  je krivično djelo ubistvo u pokušaju, dok je u nastavku akcije „Kalibar“ zabilježeno 6 krivičnih djela, a rasvijetljeno je i razbojništvo počinjeno nad radnicom kladionice.

Dragan Milojica, načelnik PU Prijedor je istakao da je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u ovom periodu  91,9 odsto, dok je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 68 odsto.

„Što se tiče same strukture krivičnih djela,  73 krivična djela su imovinskog karaktera, gdje takođe bilježimo smanjenje za 22 odsto,  u odnosu na uporedni period od prošle godine. Takođe je smanjen broj teških krađa. Smanjenje broja teških krađa je 56, 2 odsto u ovom tromjesečju“, naveo je Milojica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je istakao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 12 krivičnih djela, a protivpravno stečena imovinska korist iznosi više od milion maraka.

„Kad je u pitanju oblast narkotika bilježimo za 3 mjeseca 13 krivičnih djela i 41 prekršaj. U oblasti privrednog kriminaliteta bilježimo 12 krivičnih djela i visina materijalne štete, odnosno stečene protivpravne koristi kroz ova krivična djela je oko milion konvertibilnih maraka“, istakao je Karan.

Iz  oblasti narušavanja javnog reda i mira je evidentirano 129 prekršaja.

„To predstavlja porast narušavanja za 43 odsto i broja prekršaja za 50 odsto, odnosno za uporedni period za prošlu godinu. Razlog za ovaj porast broja narušavanja  je u pojačanim aktivnostima policijskih službenika koje se od januara provode,  s ciljem otkrivanja i procesuiranja prekršaja. Tako samo imali za 150 odsto porast broja prekršaja točenja alkohola vidno pijanim maloljetnim  licima u ugostiteljskim objektima, propuštanje prijavljivanja narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima  za 133 odsto više , držanje životinja bez nadzora 100 odsto  je povećanje, a imali smo i porast broja prekršaja prosjačenja za 350 odsto u odnosu na tromjesečje 2023. godine “, rekao je Zoran Jež, načelnik Sektora policije PU Prijedor.

Iz saobraćaja je isključeno 605 vozača, dogodilo se 219 saobraćajnih nesreća, u kojima su poginula 3 lica. Stanje bezbjednosti na području PU Prijedor je zadovoljavajuće.

Izvor: kozarski.com