Grad Prijedor uspješno je završio proces analize spremnosti za digitalnu transformaciju kroz projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”.

Danas je u Sarajevu na završnoj konferencijiPametni gradovi – digitalizacija BIH dodjeljena nagrada Gradu Prijedoru za doprinos i učešće u projektu Pametni grad . Grad Prijedor je imao priliku da prezentira svoj rad u panelu na kojem je u ime grada učestvovala šef Odsjeka IKT Admira Kličić.

Pored Prijedora, taj process uspješno su prošli i grad Zvornik i opština Pale iz Republike Srpske uspješno su prošli proces . U projektu su učestvovali i federalna opština Tešanj i grad Zenica, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, gdje je održana završna konferencija “Uticaj pametnog grada” kojom je i obilježen završetak projekta
Izvršni direktor “Bit alijanse” Damir Maglajlić rekao je da je projekat započet prije tri godine, te da je urađena mapa puta digitalizacije Zvornika, Prijedora, Pala, Tešnja i Zenice.
“Usvojen je strateški plan svakog grada ili opštine. Neki gardovi ili opštine su dobili aplikacije za pametni parking, a za neke su rađene druge aplikacije”, rekao je Maglajlić i dodao da su stvoreni uslovi za nastavak njihove digitalizacije.
Projekt menadžer “Bit alijanse” Kristina Erak rekla je da je u tri godine, koliko traje projekat, rađeno na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava.
“Kreirane su procjene analize digitalne spremnosti u svih pet jedinica lokalnih samouprava. U Zvorniku i na Palama kreirana je aplikacija za prijavu komunalnih problema, a u Prijedoru, Zenici i Tešnju aplikacija koja unapređuje parking-sisteme”,

Izvor: prijedorgrad.org