Na tradicionalnoj vaskršnjoj tucijadi koja je danas održana u porti Hrama Svete Trojice najjače jaje imao je četrnaestogodišnji Konstantin Janjetović.

On je pobijedio u konkurenciji više stotina mališana koji su s radošću učestvovali u obilježavanju tradicionalnog običaja vezanog za Vaskrs. Drugo mjesto osvojio je Miloš Kobas , treće Mihajlo Mamić , a četvrto Ana Bulić.
Pobjednik je novinarima izjavio da je ovo treći put da učestvuje na tucijadi.
” Ova mi pobjeda puno znači i treba da očuvamo tradiciju što više, tako da me i učešće io pobjeda mnogo raduju”, rekao je Janjetović.
Zlatnik pobjedniku tucijade uručio je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor, koji je sugrađanima čestitao Vaskrs.

” Evo četiri godine organizujemo ovu manifestaciju i mogu reći da smo uspjeli u tome da iz godine u godinu sve više dječice koja su budućnost ne samo našeg grada već i čitave Republike Srpske. Ovo je jedan veliki praznik nad praznicima i želimo da poručimo, prije svega, da bude mir, sloga, jedinstvo da svi zajedno čuvamo pravoslavne vrijednosti, istoriju i običaje i da praštamo jedni drugima, da budemo složni i dostojanstveni”, rekao je Javor.
Vaskršnju tucijadu organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor pod pokroviteljstvom grada Prijedora i u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije.
” Željeli smo da priredimo za najmlađe ovaj događaj da i oni osjete čari ovog velikog dana i velikog praznika, Vaskršnja tucijada kao i do sada okupila je veliki broj djece i tako smo ostvarili svoj cilj, a to je da što više mladih pozovemo oko crkve, da ih vežemo uz crkvu, da iz crkvu odrastaju i da se raduju sa nama u ovim danima “, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.
Osim pobjednika tucijade prikladne nagrade dobili su i učesnici finalnog nadmetanja, a to su oslikana drvena jaja sa likom Bogorodice i Hrista ( ručni rad ) i ikona Presvete Bogorodice.
Vjeru, tradiciju i običaje ne smijemo zaboraviti bila je jedinstvena poruka ovog druženja najmlađih Prijedorčana koji su ovim druženjem osjetili svu radost ovog praznika.

Izvor: prijedorgrad.org