Kineska firma „Shandong Hi-Speed International“ koja je 2018. godine potpisala ugovor o koncesiji za auto-put Banjaluka – Prijedor prema kojem je završetak izgradnje planiran u proljeće 2026. godine do sada je ishodovala građevinsku dozvolu za svega 15,7 kilometara.

Uprkos tome što je to tek nešto više od trećine ukupne trase u dužini od 42 kilometra, iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kažu da izgradnja teče planiranom dinamikom, bez zastoja i u skladu sa potpisanim Ugovorom o koncesiji.

– Kada je riječ o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, naglašavamo da je najveći dio imovinsko-pravnih odnosa završen, dok je rješavanje preostalog dijela u toku. Koncesionar je nakon okončanog postupka eksproprijacije, ishodovao građevinsku dozvolu za dionicu auto-puta u dužini 15,7 kilometara, a u toku je i dalje fazno pribavljanje neophodne dokumentacije za građenje – navodi se u odgovoru ministarstva na pitanja CAPITAL.

Na pitanje da li će Republika Srpska morati da plati oko 200 miliona KM „penala“ kineskim koncesionarima ukoliko do 1. oktobra ne budu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, iz ministarstva kažu da eksproprijacija i predaja zemljišta koncesionaru teče prema rasporedu definisanom ugovorom o koncesiji.

Ono što je posebno interesantno kada je riječ o ugovoru za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor između Vlade Republike Srpske i kineske firme SDHS jeste da je on godinama skrivan od javnosti.

Transparency International u BiH je zbog skrivanja ugovora podnio tri tužbe protiv Ministarstva saobraćaja i veza RS. Resorno ministarstvo se dva puta potpuno oglušilo o sudske presude i tek nakon treće presude kojom je obavezano da otkrije detalje ugovora, to je učinjeno, ali bez dijela ugovora koji se odnosi na finansijske detalje.

Podsjećamo, početak izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor ozvaničen je u novembru 2021. godine, a na svečanosti kojoj su prisustvovali najviši predstavnici vlasti RS i kineski investitori poručeno je da će radovi biti završeni u roku od tri godine.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović kasnije je izjavio da se završetak radova očekuje na proljeće 2026. godine.

Autor: Srpskainfo

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA