U Kozarskoj Dubici sutra će povodom Dana sjećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac biti održana memorijalna akademija “Tuga koja traje cijeli život”, najavila je direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković.
Tulekovićeva je rekla Srni da je osnova za scenario memorijalne akademije knjiga “Tuga koja traje cijeli život” autora Dobrile Kukolj, koja je predsjednik banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i prisustvovaće akademiji u Kozarskoj Dubici.

Tulekovićeva je pozvala i građane da prisustvuju sutrašnjoj akademiji i parastosu u Donjoj Gradini u nedjelju, 12. maja, te odaju počast nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

“Sa 64.800 metara kvadratnih i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podsjeća i čuva od zaborava sjećanje na 700.000 mučki ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora”, rekla je Tulekovićeva.

Memorijalna akademija biće održana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici od 20.00 časova, a nastupiće članovi Srpskog pjevačkog društva “Višnjić” iz Kozarske Dubice i glumica Maja Kolundžija Zoroe, koja je uradila i dramatizaciju teksta.

Izvor: SRNA/kozarski.com