Srpski član Predsjedništva Bih Željka Cvijanović rekla je danas da je Donja Gradina mjesto koje najglasnije svjedoči da su Republika Srpska i njene institucije jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Cvijanovićeva je istakla da zato ne postoji izgovor kojim bi se opravdao zaborav, kao što ne postoji ni svetija dužnost od pamćenja.

 Donja Gradina. Mjesto tuge i bola – naglasila je Cvijanovićeva, koja je danas prisustvovala Danu sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) od 1941. do 1945. godine.

Ona je istakla da je to najveće stratište u okviru jasenovačkih logora smrti i mjesto najmasovnijeg stradanja srpskog, kao i drugih naroda nad kojima je zločinačka Nezavisna Država Hrvatska sprovodila genocid.

– Neka je vječna slava svim žrtvama. I da se nikada i nikome ne ponovi – navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Autor: SRNA/Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER