U Galeriji “Sreten Stojanović” otvorena je izložba akademske slikarke Mirjane Mire Maoduš, povodom Međunarodnog dana muzeja. Izložba pod nazivom “Harmonija svetlosti”, po riječima autorke, inspirisana je harmonijom boja koje su usklađene u svjetlosti.
“Neko iz moje familije je izmislio svjetlost, a ja pokušavam da napravim dvije boje koje će jedna pored druge da naprave tu harmoniju koja će doći na planetu, da kroz tu harmoniju dođe i neki mir Božiji”, rekla je Maoduševa kojoj je ovo bila prva posjeta Prijedoru.
Skoro dvije decenije u okviru svog rada posvećena je ćirilici, koju u svojim djelima predstavlja širom svijeta.
Otvaranju zložbe prisustvovali su i direktorka “Galerije ’73” iz Beograda Mirela Pudar, direktorka Muzeja Kozare Dragana Mamić, u ime Gradske uprave Aleksandar Milješić i direktor Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić.
Po riječima Eremića, ovo je jedna neobična izložba najveće žive srpske slikarke, čije otvaranje se dešava u podne, što svakako do sada nije bila praksa.
U Galeriji “Sreten Stojanović” biće izloženo 19 radova ove slikarke koji pripadaju njenim najnovijim ciklusima.
“Mira je sinoć imala izložbu u Parizu kojoj su prisustvovale visoke delegacije ministarstava kulture Italije i Francuske, ali je ona odlučila da dođe u Prijedor. To je jedna velika čast i uspjeh naših institucija kulture, da smo uspjeli ‘nagovoriti’ Miru koja ima mnogo ponuda od Tokija do Njujorka, da dođe baš kod nas. Juče, kada smo razgovarali rekla je kako je odlučila da dođe kod svojih i zato joj se zahvaljujem”, naveo je Eremić.

Iz Gradske uprave izrazili su zadovoljstvo jer je ovo jedan od događaja koji grad Prijedor stavlja na mapu evropskih i svjetskih kulturnih dešavanja.
“Prije svega moram da iskažem svoje velike impresije kada je u pitanju rad i stvaralaštvo gospođe Maoduš koju smo ugostili u Gradskoj upravi. To je zaista velika stvar za grad Prijedor da ovako etablirani i poštovani umjetnici u cijelom svijetu, za destinaciju svoje izložbe izaberu naš grad”, rekao je Milješić.
Izložba radova Mire Maoduš večeras će biti otvorena i u Muzeju Kozare u 19.30 časova.

Izvor: kozarski.com