ПРИЈЕДОР, 18. МАЈА / СРНА/ - Око 600 учесника окупило се данас у Приједору на деветој Шестнаестомајској бициклијади која је организована у оквиру манифестација којима се обиљежава Дан града Приједора.

U Prijedoru je danas, povodom Dana grada, održana Šestnaestomajska biciklijada na kojoj je učestvovalo oko 600 biciklista i sa koje je poručeno poručeno da je njen cilj promocija biciklizma kao zdravog načina života.

Ruta je bila duga pet kilometara. Najstariji učesnik biciklijade bio je Milan Obradović sa 85 godina, a najmlađi učesnik Pavle Velaula imao je samo devet mjeseci.

U okviru manifestacije dodijeljene su i vrijedne nagrade. Nagrade gradonačelnika – dječiji bicikl dobila je Sofija Damjanović, a bicikl za odrasle dodijeljen je Viktoru Vukoviću.

Nagradu MTB bicikl za odrasle dobio je Ivan Radetić, a nagrada za najoriginalniji bicikl Dragana LJuboja Mutić.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Prijedor Dijana Aramanda rekla je da je cilj druženje, te popularizacija biciklizma kao sporta, ali i zdravog stila života.

Učesnicima biciklijade pridružio se i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je istakao da je grad tu da podrži svaku dobru ideju.

– Ovdje su svi dobrodošli. Ima svih uzrasta, od najmlađih do najstarijih, to je poruka koju želimo da pošaljemo, da smo jedinstveni, da je Prijedor grad za sve – poručio je Javor.

On je dodao da Gradska uprava u saradnji sa Biciklističkim klubom “Kozara” planira da označi biciklističku rutu po gradu, a u planu je i označavanje mjesta za parking bicikala.

– Obezbijedili smo dio sredstava i očekujemo da ćemo u toku ove sezone početi realizaciju tog projekta – istakao je Javor.

Biciklijadu su organizovali Turistička organizacija grada Prijedora i Biciklistički klub “Kozara” u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Predsjednik Biciklističkog kluba “Kozara” Goran Garača naveo je da Klub ima oko 140 članova, od kojih se dvadesetak takmiče na domaćoj i međunarodnoj sceni.

– Povećava se broj biciklista i sve više se koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a dokaz toga je i masovni odziv na današnjoj biciklijadi koji je fenomenalan, kao nikada do sada. Na prvoj biciklijadi 2016. godine imali smo 70, a danas više od 600 učesnika – rekao je Garača.

Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Jelica Kubura istakla je da tradicionalno podržavaju ovu biciklijadu sa željom da promovišu biciklizam kao zdrav i bezbijedan način prevoza.

– Tim povodom postavili smo saobraćajni poligon sa semaforima i horizontalnom signalizacijom kako bi najmlađi mogli da nauče osnovna pravila saobraćaja koja su im neophodna kako bi bili bezbjedni i kao pješaci, i biciklisti – istakla je Kubura.

Predstavnik Agencije Nikola Torbica izjavio je novinarima da su, prema statističkim podacima, prošle godine u Republici Srpskoj poginula tri biciklista, 39 ih je teško povrijeđeno, a 95 lakše.

– Iz tog razloga je na svim ovim skupovima potrebno da govorimo i o bezbjednosti biciklista, o nošenju kacige i drugim momentima na koje biciklisti treba da obrate pažnju da bi bili bezbijedni učesnici u saobraćaju – naglasio je Torbica.

Autor: SRNA/Srpskainfo